FdI-leder Giorgia Meloni og Lega-leder Matteo Salvini. Stillbilder: Fratelli d’Italia og Matteo Salvini / YouTube.

De to største partiene på høyre­siden i Italia, Fratelli d’Italia (FdI) og Lega, tar avstand fra EU-parlamentets stempling av Ungarn som et ikke full­verdig demokrati men et «hybrid­regime med valg­autokrati».

I vedtaket som torsdag ble fattet av flertall på 433 mot 123 mandater i EU-parlamentet, het det blant annet at Ungarn er en «systemisk trussel» mot EUs grunnleggende verdier, melder ANSA.

Ungarn har også fått støtte fra andre lands representanter som tilhører FdI og Legas respektive partigrupper i EU-parlamentet, Europeiske Konservative og Reformister (ECR) samt Identitet og demokrati (ID), opplyser det italienske nyhetsbyrået.

I en meddelelse fra FdI heter det:

«Vi mener at en forutsetning for en slik uttalelse burde være objektivitet, bruk av klare kriterier og et strengt faktagrunnlag, men nok en gang har dette uteblitt.»

«Det handler om det ørtende politiske angrepet på en legitim ungarsk regjering, og det i en vanskelig stund for Europa der man på alle nivåer burde etterstrebe enhet, og ikke ideologisk motivert polarisering.»

Solidariteten med Budapest som kommer fra Giorgia Meloni og Matteo Salvinis mannskaper, reiser spørsmålet om hva slags utenrikspolitisk linje som kan ventes fra den neste regjeringen i Italia, som går til valg den 25. september.

For det tredje partiet i den italienske høyrealliansen som i henhold til meningsmålingene ligger an til flertall i begge parlamentets kamre, består også av Silvio Berlusonis parti Forza Italia (FI), som normalt holder seg mer til flertallsoppfatningene i EU.

Til tross for den klart laveste oppslutningen av de tre alliansepartnerne, har da FI også sagt i valgkampen at partiets deltagelse i Italias regjering vil være en garantist for at denne forblir europeistisk. Det kan bli ensbetydende med konfliktpotensial.

 

Kjøp Alexander Graus «Hypermoral» fra Document Forlag her!

 

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.