FdI-leder Giorgia Meloni veksler noen ord med Lega-leder Matteo Salvini før et felles valgkamparrangement med Forza Italias (FI) leder Silvio Berlusconi i Roma den 1. mars 2018. Foto: Domenico Stinellis / AP / NTB

Det kreves store porsjoner intellektuell uredelighet for å hevde at Fratelli d’Italia «bærer arven etter Mussolini», men NRK leverer varene ved å utelate helt sentrale historiske fakta som gjendriver påstanden om partiet som i øyeblikket ligger øverst på meningsmålingene i Italia.

Det er i en sak fra NRK Urix sist fredag at journalist Philippe Bédos Ulvin gjør den skitne aktivistjobben som består i å klistre fascismen til en politiker med et helt normalt konservativt program så snart vedkommende kan komme til makten.

I forbindelse med Mario Draghis avgang som statsminister forkynner Ulvin allerede i overskriften at «arvtakeren til nyfascistene kan vinne valget» den 25. september. Problemet er at det ikke er sant, men NRK-journalisten overkommer den hindringen ved simpelthen å utelate viktige politiske hendelser gjennom flere tiår som avkler usannheten om «ytre høyre-partiet».

NRKs karakterdrap tar utgangspunkt i FdI-leder Giorgia Meloni, som i en meningsmåling nylig ble utropt til den mest populære politiske lederen i Italia, og serverer denne skandaløst selektive biografien:

Giorgia Meloni er 45 år gammel, og har siden 2014 ledet partiet Fratelli d’Italia, eller «Italias brødre».

Melonis politiske karriere startet tidlig. 15 år gammel meldte hun seg inn i «Den italienske sosialbevegelsen».

Partiet ble grunnlagt av tilhengerne til diktatoren Benito Mussolini etter krigen, og representerte lenge det som ble kalt «nyfascismen».

Siden da har partiet endret navn og distansert seg fra fascismen. Partiet fikk sin første erfaring ved makten da de ble invitert inn i Silvio Berlusconis regjering i 1994. Partiet har de siste tiårene tonet ned de mest ekstreme holdningene sine.

Påstanden som fremmes indirekte på denne måten, er at det foreligger en historisk kontinuitet mellom Mussolinis tilhengere etter krigen og FdI i dag. Men en slik kontinuitet finnes ikke. Det er lett å påvise, så la oss gjøre det.

Movimento Sociale Italiano (MSI) ble grunnlagt i 1946 av ekte fascister for å holde visse fascistiske ideer levende, dog i aksept for demokratiets spilleregler og uten ambisjoner om å gjenopprette noe regime.

MSIs dreining i mer alminnelig konservativ retning begynte allerede på 1970-tallet, og fraksjonen av fascistiske hardlinere ble stadig mindre med tiden. Det definitive oppgjøret med de fascistiske røttene begynte i 1992 – altså samtidig som Giorgia Meloni 15 år gammel meldte seg inn i ungdomsbevegelsen – da MSI-politikeren Domenico Fisichella tok til orde for å åpne et nytt kapittel i partiets historie, og skifte navn til Alleanza Nazionale (AN).

I løpet av de to-tre neste årene ble det klart at et stort flertall i partiet ønsket en slik vending, og i januar 1995 fant navneskiftet sted sammen med en avstandtagen fra korporativismen, antiamerikanismen og andre elementer i den gamle fascistiske ideologien – fremfor alt forestått av partiets nyvalgte leder Gianfranco Fini.

Da var begeret fullt for den gamle garde av fascismens nostalgikere, som under ledelse av MSI-grunnlegger Pino Rauti brøt med AN og stiftet partiet Movimento Sociale Fiamma Tricolore.

Dette sistnevnte partiet, som vanligvis bare kalles Fiamma Tricolore, er de reelle arvtagerne etter Mussolini.

Betegnende nok har de da heller ingen politisk representasjon hverken nasjonalt, regionalt eller i EU-parlamentet. Derimot har de hatt en og annen ordfører, stort sett på mindre steder. Ved parlamentsvalget i 2018 fikk Fiamma Tricolore 0,39 prosent av stemmene til Deputertkammeret, og 0,50 prosent til Senatet.

Det er altså i et modernisert og fremtidsrettet parti, som de reelle fascistene nettopp har fordømt som svikere, at Giorgia Meloni gjør politisk karriere. I 1996 blir hun leder for ungdomsbevegelsen i partiet som da heter Alleanza Nazionale (AN). I 2003 blir AN-leder Fini tatt godt i mot i Israel, der han også fordømmer Italias fascistiske fortid.

Men AN i 1996 og FdI i 2022 er ikke det samme, så hva er skjedd i mellomtiden?

AN ble oppløst i 2009 for å fusjonere med Silvio Berlusconis parti Forza Italia (FI) – som etter fusjonen sammen ble hetende Popolo della Libertà (PdL). Fusjonsplanene forelå allerede før parlamentsvalget i 2008, da høyesiden vant og Berlusconi dannet sin fjerde regjering.

I den regjeringen ble Giorgia Meloni ungdomsminister, og selv var hun i tiden 2009–2012 medlem av PdL.

Men fusjonen kalt PdL får kort varighet. I 2013 blir Fratelli d’Italia grunnlagt av Giorgia Meloni, Ignazio La Russa (også han ex-AN, i likhet med flere medlemmer) og den tidligere kristelig-demokraten Guido Crosetto, som hadde vært Berlusconis forsvarsminister.

Meloni leder altså et parti som er stiftet for ni år siden, etter å ha vært medlem av et bredt høyreparti og før det igjen av et reformert AN som gikk inn i det, mens de reelle fascistene viste resten av verden fingeren for 27 år siden – for selv å innkassere italienernes nær enstemmige finger tilbake. Denne lange reisen forteller ikke NRK et ord om. Det er en helt egen form for usannhet.

Det er uansett ingenting hverken med programmet, personene, uttalelsene eller stemmegivningen til FdI som er fascistisk. Meloni selv ble da heller ikke stemplet som fascist på den tiden hun var statsråd i Berlusconis regjering, ei heller da hun i tiden 2006–2008 var visepresident i Deputertkammeret.

Men det affiserer hverken NRK eller resten av den europeiske venstresiden når de kan svine til en helt alminnelig konservativ politiker som begynner å bli politisk slagkraftig og kanskje kan komme til makten i et viktig europeisk land.

Saken er at NRK bedrar sitt publikum. Det er på tide å legge ned statskringkasteren nå.

 

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

 

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.