Veggen av halvsannheter, forvridde sannheter og fortielser som utgjør nordmennenes informasjonsdiett, gjør at de ikke bare har vanskeligheter med å forstå hva som skjer i deres eget land, de blir like dårlig orientert om resten av verden.

Blant de verste i så måte er NRK, og de kanskje viktigste eksemplene er konflikten i Midtøsten og USA under Trump. Men disse er ikke de eneste.

Søndag går italienerne til urnene for å velge nytt parlament, og NRK har jo en slags dekning, hvor det går frem hvilke partier som stiller og det sies litt om hvordan utsiktene er

At høyresidens koalisjon dominert av Forza Italia, Lega Nord og Fratelli d’Italia er den største blokken, og ikke er helt uten sjanser til å danne regjering, ikke minst i lys av den store andelen usikre velgere, ser ut til å ha falt den norske statskringkasteren minst like tungt for brystet som italienske venstremedier.


Giorgia Meloni under et valgkamparrangement i Roma den 24. februar 2018. Foto: Yara Nardi / Reuters / Scanpix.

I et forsøk på å vise at det hefter noe umoralsk ved denne koalisjonen, har NRK derfor valgt å portrettere Fratelli d’Italias leder Giorgia Meloni som en slags nyfascist. På Lørdagsrevyen blir Meloni, som er født i 1977, spurt av NRK-reporter Philip Lothe om Mussolini, som har vært død siden 1945. Hun driver valgkamp i Latina, og Lothe finner det for godt å poengtere at det er en by grunnlagt av Mussolini, «fascisten og diktatoren hennes parti har klare bånd til».

Har det?

På sine nettsider forkynner NRK Urix at

Fratelli d’Italias røtter går tilbake til Den italienske sosiale bevegelse (MSI), et fascistisk parti grunnlagt i 1945 av tilhengere av diktator Benito Mussolini.

Det italienere flest vet, men som nordmenn ikke vet og NRK ikke forteller dem, er at partiets forhistorie er langt mer kompleks, samt at røttene som fantes til dets forgjenger, forlengst er kuttet over. Det å ganske enkelt trekke en linje rett fra Mussolini til Meloni og hoppe over alt i mellom, er således villedende.

La oss se på hva som befinner seg i mellom.

MSI, eller Movimento Sociale Italiano, opphørte å eksistere i 1995, da hovedtyngden av partiet, som ønsket en mer moderat, liberal-konservativ linje, dannet det nye partiet Alleanza Nazionale (AN) under ledelse av den unge Gianfranco Fini. Et mindretall bestående av dem som aldri sluttet å nære en viss sans for gammelfascismen, i hovedsak eldre medlemmer, dannet på sin side partiet Fiamma Tricolore under ledelse av Pino Rauti, som hadde tapt maktkampen mot Fini i MSI allerede i 1991. På det tidspunktet var Giorgia Meloni fjorten år. Året etter at MSI tok denne moderne vendingen, ble hun med i ungdomspartiet, og siden ble hun med over i AN. Fiamma Tricolore havnet i de politiske skyggenes dal.

Her har man altså et første brudd med det som var igjen av fascismen i MSI femti år etter krigens slutt, og det ble oppfattet som et svik av de mer eller mindre ekte fascistene som var igjen. I 2001 ble AN med i en regjering sammen med Forza Italia ledet av Silvio Berlusconi.

Brudd nummer to med fascismen kommer i 2003, idet AN-leder Gianfranco Fini reiser til Israel, hvor han tar avstand fra fascismens forbrytelser og besøker Holocaust-museet i Jerusalem. I 2004 blir han utenriksminister. I 2008 blir Fini president i deputertkammeret, som er parlamentets annetkammer – en jobb som aldri kunne ha gått til en fascist.

AN opphører å eksistere i 2009 fordi det slår seg sammen med Forza Italia og danner det nye partiet Popolo della Libertà (PdL). Her tar Fini ikke sjelden standpunkter som ligger til venstre i partiet. Karikaturtegner Giannelli i Corriere della Sera fremstiller ham som den nye frontfiguren Italias venstreside sårt trenger.

Etter at Fini bryter med Berlusconi og etterhvert forsvinner fra toppolitikken, bryter deler av det gamle AN med PdL i 2012 for å stifte Fratelli d’Italia, som altså ledes av Giorgia Meloni. Da har hun allerede vært statsråd.

Det er altså tale om brutte bånd. Et moderne, nystiftet parti med et demokratisk program og en ung leder skal altså hefte for det som skjedde før 1945. Men hvis Meloni skal svare for fascismen, må Jonas Gahr Støre også svare for fornorskingen av samene, og Senterpartiets leder for Vidkun Quisling.

For NRK er den intellektuelle redeligheten imidlertid underordnet: Det viktigste å klistre fascismen på henne, slik det også er det for Italias skrot-venstre.

Grunnen til det er kanskje at Meloni ikke er tilhenger av den pågående invasjonen, eller fordi hun tok klart til motmæle mot den islamske fundamentalismen i kjølvannet av terrorangrepene i Paris i januar 2015, som under talkshowet «Ballarò» på RAI Tre i 2015:

Eller kanskje det er fordi hun blir indignert over at migrantene er overrepresentert på voldtektsstatistikken:

Saken er at Meloni er et stort politisk talent, om enn for et ikke altfor stort parti, og hun taler fornuftig om forsvaret av vår sivilisasjon. En slik langsiktig motstander er skummel for venstresiden.

NRK hanker inn Simen Ekern for å si noen ord om Meloni, og Ekern lar oss forstå at Meloni er mindre karismatisk enn Berlusconi. Virkelig?

Ekern nevner at fascismens tema kom opp igjen da Luca Traini skjøt og skadet seks afrikanere i Macerata. Men hvorfor får vi ikke høre noenting om parteringsdrapet på Pamela Mastropietro, som nigerianere ble siktet for, hvilket utløste Trainis hat mot sakesløse personer med samme hudfarge?

Vi får heller ikke vite at Giorgia Meloni i motsetning til den italienske republikkens president kondolerte Pamelas mor.

Hva skal vi egentlig med NRK?

Allmennkringkasteren disponerer milliarder av kroner og sysselsetter en betydelig andel av Norges journalister, og burde ha produsert opplyst kvalitetsjournalistikk. Ikke desto mindre produserer de oseaner av forvridd og desperat mangelfull søppelinformasjon som villeder Norges befolkning. Hvordan er det mulig for kompetente mennesker i god tro å være med i den organisasjonen uten å dø av skam, for den som har noen?

De politiske sykdommene som sitter i veggene på Marienlyst, er uhelbredelige – og dødelige for nordmenns intelligens. Man blir dummere av å se på NRK. En slik statskringkaster er å sammenligne med et helsevesen som lærer folk å kjederøyke, la være å trene og spise masse feit, salt og næringsfattig mat. NRK er en sump, og bør tørkes ut snarest.

 

Kjøp Sir Roger Scrutons bok «Svindlere, svermere og sjarlataner» fra Document Forlag her!