Silvio Berlusconi under et møte i Senatet i Roma den 26. oktober 2022. Foto: Andrew Medichin / AP / NTB.

Italias tidligere statsminister Silvio Berlusconi (86) er innlagt på intensiv­avdelingen ved San Raffaele-sykehuset, der han behandles for lunge­betennelse og kronisk myel­omono­cytisk leukemi med sikte på å gjenopprette den tidligere kliniske tilstanden, opplyser hans lege Alberto Zangrillo.

Ifølge Zangrillo behandles Berlusconis leukemi med cytoreduktiv terapi med sikte på å begrense de negative virkningen av hans patologiske hyper­leukocytose, skriver Corriere della Sera.

Det italienske nyhetsbyrået ANSA skriver at det handler om kjemoterapi, i kreftbehandling ofte omtalt som cellegift.

Situasjonen er alvorlig men stabil for den tidligere stats­ministeren, som er våken og kommuniserer både med familien og partifeller.

Italienske medier har spekulert mye om tilstanden hans etter at flere av barna kom til sykehuset i Milano.

Situasjonen for Berlusconi har også potensielle politiske konsekvenser. Det er fremdeles den 86-årige senatoren som kontrollerer regjerings­partiet Forza Italia, og det er ikke opplagt hva som vil skje med partiet idet grunn­leggeren blir indisponert.

* * *

Silvio Berlusconi har med sine fire regjeringer i tidsrommet 1994 til 2011 vært den lengst­sittende stats­ministeren i den italienske republikkens historie.

Den opprinnelige forretningsmannen, som først var aktiv i bygge­bransjen og deretter i medie­bransjen og fremdeles er en av Italias rikeste menn, gikk inn i politikken like etter at de store korrupsjons­avsløringene tidlig på 1990-tallet gjorde slutt på det kristelig-demokratiske partiet, som hadde hatt makten gjennom mesteparten av etterkrigs­tiden, og dermed skapte et vakuum Berlusconi kom til å fylle.

Punktum for karrieren som stats­minister, der han blant annet huskes for å ha tvunget migrantbåter tilbake til Libya, ble satt på grunn av det voldsomme presset Italia ble gjenstand for under eurokrisen på grunn av landets høye gjeld. Brexit-general Nigel Farage har siden omtalt avgangen, som endte med at den EU-vennlige teknokraten Mario Monti overtok, som et kupp fra EUs side.

Etter en dom for skatte­unndragelser i 2013 fikk Berlusconi forbud mot folkevalgte verv i seks år, men gjorde altså siden comeback som senator.

Med samlingen av mesteparten av Italias høyreside i 2009, da Forza Italia (FI) og Alleanza Nazionale (AN) slo seg sammen til det nye partiet Popolo della Libertà (PdL), banet Berlusconi også veien for grunn­leggelsen av Fratelli d’Italia (FdI), som i dag er det største regjerings­partiet.

Da PdL ble splittet i 2013, og FI gjenoppstod, ble FdI grunnlagt året etter, og Giorgia Meloni, som hadde vært med i AN og tjent som statsråd i Berlusconis fjerde regjering som medlem av PdL, ble Fratelli d’Italias leder.

 

 

Kjøp Paul Grøtvedts bok!

 

Kjøp «Mesteren og Margarita»!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.