Giorgia Meloni taler under CPAC i februar 2022. Stillbilde: Agenzia Vista / YouTube.

«Italias brødre var i utgangspunktet et nyfascistisk parti», skriver NTB søndag morgen om valgfavoritten Fratelli d’Italia (FdI). At partiet ble stiftet i 2012, synes ikke å streife dem.

FdI oppstod etter at partiet Popolo della Libertà (PdL), som var et resultat av en fusjon mellom Forza Italia (FI) og Alleanza Nazionale (AN), gikk i oppløsning. Mange fra AN ble med i FdI fra starten, så man kan si at AN var en forløper for FdI, men partiet kom også til å omfatte blant annet tidligere kristelig-demokrater.

AN ble stiftet i 1995, etter at det partiets forløper Movimento Sociale Italiano (MSI) hadde kvittet seg med gammelfascister, som allerede var blitt mindre toneangivende årene i forveien, offisielt kuttet båndene til fascismen og oppløst seg selv – med det resultatet at de gjenværende fascistene startet sitt eget mikroparti.

Det er ikke så godt å si om de som skriver slike meldinger, kjenner historien. Forfalsker den gjør de uansett, og denne gangen overgår de seg selv ved å late som om «utgangspunktet» for FdI er upåvirket av skjellsettende begivenheter og årenes gang.

«Utgangspunktet» for et parti er altså ikke stiftelsen, men hva forfedrene gjorde.

Den politiske arvesynden varer evig for alle på høyresiden, for venstresiden eksisterer den ikke. De politiske etterkommerne etter kommunistene i Italia, som resirkulerte seg under andre navn da Berlinmuren falt, trenger aldri å svare for fedrenes synder. Da trenger de heller aldri tilgivelse, noe høyresiden aldri får.

 

Hvem var Mussolinis reelle arvtagere?

 

 

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.