Palazzo Chigi i Roma er statsministerkontor og hovedsete for Italias regjering.

 

Drøyt tre uker før parlamentsvalget i Italia viser to meningsmålinger utført etter skyteepisoden i Macerata, sprikende resultater for alliansen på sentrum-høyresiden. Frontfigurene i alliansen er Silvio Berlusconi (Forza Italia), Matteo Salvini (Lega Nord) og Giorgia Meloni (Fratelli d’Italia) – dog uten at noen av disse er sannsynlige statsministerkandidater.

På den ene meningsmålingen, som er offentliggjort i La Stampa er resultatene for de største blokkene slik:

Sentrum/høyre: 36,5 %
Sentrum/venstre: 29,8 %
Femstjernersbevegelsen: 27,0 %

Ut fra disse tallene kan det ikke avleses noen virkning av Macerata på velgerne, og dersom noe i nærheten av dette blir valgresultatet, ender Italia opp med et parlament som sannsynligvis blir styringsudyktig.

Den andre meningsmålingen er offentliggjort av TGCOM24, som tilhører det Berlusconi-eide Mediaset, og ifølge denne er høyresiden på nippet til et styringsdyktig flertall på 40 %:

Sentrum-høyre: 39,3 %
Femstjernersbevegelsen: 28,0 %
Sentrum-venstre: 25,7 %

Med tanke på eierforholdet skal man kanskje ta denne målingen med en klype salt, men dersom den er på sporet, betyr det at sentrum-høyrealliansen ikke er lengre unna å vinne regjeringsmakten enn at det kan la seg gjøre, samt at en liten fremgang for Lega Nord kan tilskrives det som skjedde i Macerata.

Om det derimot er La Stampas måling som er riktigst, trenger høyresiden fortsatt mer enn en halv million stemmer for å kunne innta Palazzo Chigi. I fravær av uventede bevegelser i velgermassen, er det lite realistisk.

 
 

Kjøp «De helliges leir» av Jean Raspail her.