Nytt

Høyresidens toppkandidat ved regionvalget i Emilia-Romagna, Lucia Borgonzoni (t.h.) figurerer sammen med sin partileder Matteo Salvini og lederen for det allierte partiet Fratelli d’Italia, Giorgia Meloni, under et valgkamparrangement i Ravenna den 24. januar 2020. Foto: Flavio Lo Scalzo / Reuters / Scanpix.

En valgdagsmåling som ble offentliggjort like etter at valglokalene stengte klokken 23 i Emilia-Romagna, den ene av de to italienske regionene hvor det søndag har vært regionalvalg, viser at det er et jevnt løp mellom høyre- og venstresiden, der venstresiden ser ut til å ha et lite forsprang.

For venstresidens toppkandidat Stefano Bonaccini oppgir målingen et konfidensintervall for oppslutningen på 47–51 prosent, mens det tilsvarende intervallet for høyresidens toppkandidat Lucia Borgonzoni er på 44–48 prosent.

Det er med andre ord for tidlig å si sikkert hvem som har vunnet valget.

Valgdeltagelsen er høyere enn normalt, og det er uklart hvordan dette vil slå ut under opptellingen.

Det er knyttet stor spenning til resultatet, all den tid regionen tradisjonelt har vært dominert av venstresiden. En seier for høyresiden her vil være ensbetydende med et formidabelt presisjenederlag for Det demokratiske partiet (PD), som sitter i regjering sammen med Femstjernersbevegelsen (5S).

Uansett hvem som vinner til slutt, vil høyresiden med Lega i spissen ha satt en voldsom støkk i PD og resten av venstresiden, ikke minst fordi høyresiden allerede i 2019 har vunnet regionvalget i Umbria, også tradisjonelt venstredominert.

Det har vært spekulert i at en valgseier for høyresiden i Emilia-Romagna kunne få rikspolitiske konsekvenser, gitt at den forholdsvis lave oppslutningen for både PD og 5S på meningsmålingene skaper regjeringsslitasje og intern strid.

Begge regjeringspartier frykter imidlertid nyvalg til parlamentet nå, og vil strekke seg langt for å unngå det, gitt at Lega fremdeles er Italias klart største parti med over 30 prosent på meningsmålingene, med alliansepartneren Fratelli d’Italia (FdI) på 10–11 prosent.

Lega-leder Matteo Salvini har satset hardt på å oppnå et godt resultat for høyresiden i denne folkerike og symbolsk viktige regionen. Venstresidens dominans her avspeiles til og med i litteraturen, fremfor alt i Giovannino Guareschis romaner fra etterkrigstiden om presten don Camillo og den kommunistiske ordføreren Peppone på det imaginære stedet Ponteratto. «I dag ville Peppone ha stemt på Lega», lød et av Salvinis slagord under valgkampen.

Nøyaktigere estimater av valgresultatet i Emilia-Romagna forventes å foreligge før midnatt.

 

Oppdatering: Et nytt estimat som er offentliggort klokken 23:30, viser et større forsprang for Bonaccini (48–52 prosent) på Borgonzoni (43–47 prosent). I henhold til denne målingen har venstresien vunnet. Men resultatet kan ennå ikke tas helt for gitt. Det første estimatet som baserer seg på opptalte stemmer, kommer senere.

Etter at seks prosent av stemmene er blitt talt opp litt før midnatt, har Bonaccini fått 48,2 prosent av stemmene, mot 45,9 prosent for Borgonzoni. Det er således overveiende sannsynlig at venstresiden har vunnet valget.

 

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort:

Eller du kan velge et enkeltbeløp:

kr

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

For Paypal og SMS se vår Støtt Oss-side.