Nytt

Marine Le Pen og Emmanuel Macron. Fotografier: Charles Platiau / Reuters / Scanpix og Michele Tantussi / Getty Images.

En meningsmåling som OpinionWay har utført for finansavisen Les Echos, viser at Marine Le Pens parti Rassemblement National (RN) i øyeblikket ligger an til å bli det største i Frankrike ved EU-valgene om en måneds tid.

RN får på denne meningsmålingen oppslutning fra 24 prosent av de spurte, mens det er 21 prosent som sier at de ville stemme på president Emmanuel Macrons parti La République En Marche (LREM). Forskjellen var kun ett prosentpoeng på forrige måling.

Dersom Macron skulle se seg forbigått av Le Pen ved EU-valgene, ville det være et stort symbolsk tap for presidenten. Det ville også tegne dårlig for resten av hans mandat, som allerede har fått kraftige riper i lakken som følge av de gule vestenes opprør.

Spørsmålet er hvilken evne Macron har til å mobilisere i siste liten, når forspranget til Le Pen er økt til tre prosentpoeng. Oppgaven kompliseres av at det er fremkommet kompromitterende opplysninger om fortiden til hans nære medarbeider Nathalie Loiseau.

Le Pens suksess skjer samtidig med at andre høyrepopulistiske partier i Europa også gjør fremgang før EU-valgene, det være seg Lega i Italia, VOX i Spania eller Forum for Demokrati (FvD) i Nederland.

 

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort:

Eller du kan velge et enkeltbeløp:

kr

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

For Paypal og SMS se vår Støtt Oss-side.