Marine le Pen. Foto: AP Photo/Thomas Padilla

I Frankrike ville høyresidens Marine Le Pen knust president Emmanuel Macron hvis det hadde vært valg nå, ifølge måling.

En meningsmåling fra Elabe-gruppen viser at at Matine Le Pen hadde fått 55 prosent av stemmene, mens Macron hadde måttet nøye seg med 45 prosent.

NTB-AFP melder om saken.

Dermed er situasjonen er snudd på hodet fra april i fjor. Da vant Emmanuel Macron presidentvalget med 58,5 prosent, mot Marine Le Pens 41,5 prosent. Han ble den første presidenten på 20 år til å sitte i to perioder.

Denne ferske meningsmålingen ser langt dystrere ut for den 45-årige presidenten .

– Emmanuel Macron ville slitt med å beholde velgermassen. Bare sju av ti ville stemt på ham igjen, og færre ville ha stemt på ham for å blokkere ytre høyre, sier Elabes sjef Bernard Sananes til TV-kanalen BFM.

Han understreker at resultatene gir et øyeblikksbilde av en skiftende dynamikk i fransk politikk.

Det fremheves spesielt at Le Pen nå fremstår som en stor vinner, etter måneder med protester over Macrons forsøk på å heve pensjonsalderen fra 62 til 64. Dette har vært svært upopulært, og har kostet Macron mye støtte, ikke minst fra fagorganiserte.

Neste presidentvalg i Frankrike er først i 2027. Da har Macron sittet i to perioder, og er uansett nødt til å avgå, ifølge den franske valglovgivningen.

Les også: 

Rasende franskmenn tar til gatene over Macrons pensjonsplan

Bestill fra Document forlag:

Forhåndsbestill «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson i dag!

Kjøp flere gode bøker fra Document!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.