Det skal et lite under til, men ingenting er umulig; Marine Le Pen har økt sine sjanser og kan vinne valget i Frankrike, ifølge to tidligere statsministre.

Nasjonal fronts leder Marine Le Pen har økt vinnersjansene i presidentvalget i Frankrike etter at hennes politiske hovedrival har fått Økokrim på nakken.

Nasjonal Fronts leder Marine Le Pen på et valgmøte i Frejus, 18. september i fjor. Foto: REUTERS/Jean-Paul Pelissier

For noen dager siden ble det kjent at fransk Økokrim har startet etterforskning mot den konservative presidentkandidaten François Fillon i forbindelse med at hans kone fikk lønn på statens regning.

Når Fillon blir svekket åpner det for Marine Le Pen, mener to tidligere statsministre:

– Jeg tror Le Pen kan bli valgt, sier den tidligere konservative statsminister Jean-Pierre Raffarin.

Også en annen tidligere statsminister, sosialistiske Manuel Valls, advarer folk mot å tro at Le Pen ikke kan vinne.

Fillon etterforskes for underslag av offentlige midler og for å ha mottatt offentlige midler urettmessig. Presset mot Fillon øker – og støtten skrumper.

Støtten til Le Pen har vært stabil de siste årene, og hun har lenge ligget an til å gå videre etter første valgrunde.

De fleste meningsmålingene gir henne måtelige sjanser til å vinne andre og avgjørende runde, men hun knapper inn på hovedmotstandernes forsprang.

Selv om også Le Pen er mistenkt for økonomiske misligheter, med partimidler i EU-parlamentet, har disse anklagene så langt ikke svekket støtten til henne.

Sentrumskandidaten Emmanuel Macron har inntil nylig ledet på meningsmålingene, og har vært den kandidaten som har ligget best an til å vinne presidentvalget. Men en meningsmåling søndag viser at han taper terreng.

Målingen utført av Odoxa-Dentsu Consulting group viser at Macron i dag ville ha fått 25 prosent av stemmene ved første valgrunde, mot Le Pens 27 prosent. Fortsatt ligger han imidlertid an til å slå Le Pen klart i annen runde.

Emmanuel Macon sa for noen dager siden at Frankrike skylder verden å ta imot bølgen av migranter, og kobler det til manglende vilje til å løse klimaproblemene. Samtidig kom det frem at han sist høst ville ha en allianse med Hillary Clinton, skrev Document i helgen: Macron går inn for åpne grenser

Første omgang av det franske presidentvalget er 23. april. Dersom ingen kandidat får over 50 prosent, blir det ny valgomgang 7. mai.

 

E24/NTB: Eksperter: – Jo da, Le Pen kan vinne valget i Frankrike

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂