To tredeler av tilhengerne til ytre venstre-lederen Jean-Luc Mélenchon sier de vil avstå fra å stemme eller stemme blankt i det franske presidentvalget.

Etter at Mélenchon ble slått ut i første valgomgang, har han nektet å støtte sentrumskandidaten Emmanuel Macron og høyrepopulisten Marine Le Pen, de to kandidatene som gikk videre til andre runde i presidentvalget.

Han har også nektet å oppfordre sine sju millioner velgere til å støtte Macron framfor Le Pen i den avgjørende runden søndag 7. mai.

Nå sier flesteparten av Mélenchons velgere at de vil la være å stemme eller stemme blankt. Kun en tredel oppgir at de vil stemme på Macron. Å støtte Le Pen var ikke et alternativ i spørreundersøkelsen der nær en kvart million av Mélenchons velgere deltok.

Frykter fransk brexit

Frankrikes statsminister Bernard Cazeneuve oppfordrer imidlertid Mélenchons tilhengere til å stemme på EU-forkjemperen Macron.

Statsministeren advarer mot en Le Pen-seier, som han mener vil bety slutten for EU.

– Et EU som er svekket av brexit, kommer ikke til å overleve sjokket av en åpent eurofobisk regjering som kommer til makten i Frankrike, skriver Cazeneuve i et innlegg i den venstreorienterte avisen Liberation.

En meningsmåling gjort av Elabe for TV-stasjonen BFMTV og tidsskriftet L’Express og som ble offentliggjort tirsdag, gir Macron en oppslutning på 59 prosent mens Le Pen får 41 prosent.

Over halvparten av dem som sier de vil stemme på Macron, gjør det for å unngå Le Pen, ifølge den franske avisen Le Figaro.

En annen meningsmåling gjort av Opinionway for avisen Les Echos viser at om lag 43 prosent av Mélenchons tilhengere vil stemme på Macron. Nesten en firedel vil gå for Le Pen og resten vil la være å stemme eller stemme blankt.

Blant den utslåtte presidentkandidaten François Fillons støttespillere er de mer splittet. Mellom 42 og 46 prosent svarer at de vil stemme på Macron. Nesten 30 prosent oppgir at de vil gi sin stemme til Le Pen.

Den konservative presidentkandidaten kom på tredjeplass i første runde av det franske presidentvalget med 20 prosent av stemmene. Mélenchon kom på fjerdeplass med litt over 19 prosent av stemmene.

Le Pen har tidligere oppfordret Mélenchons velgere til å stemme på henne for å hindre at Macron blir president.

De to kandidatene på hver sin ytterfløy frontet begge populistiske valgkamper rettet mot den såkalte globaliserte eliten i Frankrike.

(©NTB)

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂