Emmanuel Macron og Marine Le Pen. Foto: Francois Mori / AP / NTB og RFI / YouTube.

Ifølge en ny meningsmåling som Harris Interactive har gjort for det franske næringslivs­tidsskriftet Challenges, ville Emmanuel Macron og Marine Le Pen få flest stemmer hvis det var presidentvalg i Frankrike nå.

I henhold til målingen ville Macron vinne andre runde av presidentvalget med 53 prosent av stemmene mot Le Pens 47 prosent, skriver Sud-Ouest.

Differansen mellom de to kandidatene er den samme som Harris Interactive målte i januar, og viser at den oppsiktsvekkende politiske fremgangen for Le Pen ikke var et blaff.

Det er presidentvalg i Frankrike om nokså nøyaktig ett år, og det synes allerede nokså klart at Le Pens vinnersjanser vil bli adskillig bedre i 2022 enn de var i tvekampen mot Macron i 2017, da Macron vant i andre runde med 66 mot 34 prosent av stemmene.

Den siste målingen viser at Le Pen ville få flest stemmer og Macron nest flest i første runde uavhengig av hvem den andre toppkandidaten på høyresiden er.

Rassemblement Nationals (RN) leder gjør det best i aldersgruppen 35–49 år, mens Macron dominerer blant folk over 65 år.

Le Pens vinnersjanser styrkes av at velgerne til kandidater som slås ut i første runde, ikke virker like ivrige som før etter å stemme på hvem som helst unntatt Le Pen.

52 prosent av dem som ville stemme på ytre venstrekandidaten Jean-Luc Mélenchon, ville avstå fra å stemme i andre runde. For velgerne til Paris-ordfører Anne Hidalgo, som er sosialist, er den tilsvarende andelen 47 prosent.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.