Emmanuel Macron og Valérie Pécresse. Foto: Darko Vojinovic / AP / NTB og Georges Biard / Wikimedia Commons.

En fransk meningsmåling viser for første gang at Emmanuel Macron ikke ligger an til å bli gjenvalgt ved presidentvalget i Frankrike i 2022.

Ifølge målingen, som er utført av Elabe for BFM TV og L’Express, er Macron størst i presidentvalgets første runde med oppslutning fra 23 prosent av de spurte, mens republikanernes nyutnevnte kandidat Valérie Pécresse følger hakk i hæl med 20 prosent.

Grafikk: BFM TV.

Et stykke bak følger Marine Le Pen og Eric Zemmour med henholdsvis 15 og 14 prosent, men begge må altså se seg solid forbigått av Pécresse. Paris-regionens president har hatt et voldsomt oppsving siden kandidaturet ble klart, mens Zemmours kunngjøring så langt ser ut til å ha hatt den motsatte virkningen.

Men i presidentvalgets andre og avgjørende runde viser Elabe-målingen at Pécresse ville beseire Macron med 52 mot 48 prosent av stemmene.

Grafikk: L’Express.

Overtaket Pécresse har på Macron skyldes ifølge målingen at Pécresse ville få henholdsvis 45 prosent og 31 prosent av stemmene til Eric Zemmour og Marine Le Pen.

Vinnersjansene for Valérie Pécresse kan altså tilskrives en generell høyredreining i fransk politikk, der Macrons tre viktigste utfordrere alle sammen står til høyre, og til sammen har 49 prosent av velgerne i ryggen i første runde. Til sammenligning har de tre sterkeste kandidatene på rødgrønn side til sammen kun 18 prosent i første runde.

Dermed kan det være Pécresse og ikke Macron som befinner seg nærmest det som etter hvert er blitt tyngdepunktet i fransk politikk. At dette tyngdepunktet nå kan forholde seg til en ny kandidat som også er presentabel i brede lag, ser ut til å endre presidentvalgets spilleregler fundamentalt.

Kampen om de mange usikre velgerne ligger dermed an til å bli hard.

 

 

Skaff antistoffer mot woke: Kjøp Roger Scrutons bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.