Marine Le Pen under en pressekonferanse i Paris den 2. desember 2021. Foto: Thibault Camus / AP / NTB.

I påvente av det franske presidentvalget har Eric Zemmour de siste månedene lagt beslag på mye av oppmerksomheten på den politiske høyresiden i Frankrike. På flere meningsmålinger har han ligget foran Rassemblement Nationals (RN) leder Marine Le Pen.

Le Pen har imidlertid heller ikke ligget på latsiden, og målinger som er blitt utført kort tid før Zemmour tirsdag omsider erklærte sitt kandidatur ved presidentvalget i Frankrike, viser at RN-lederen igjen har overtatt ledelsen på Zemmour.

Under en pressekonferanse i Paris torsdag gikk en Le Pen på offensiven til felts mot utlendinger som er en belastning for Frankrike.

Blant tiltakene hun vil iverksette dersom hun blir fransk president i 2022, er å redusere velferd for familier som ikke er franske, og utvise utlendinger som ikke har jobbet på ett år, skriver Sud Ouest.

På denne måten forventer hun å spare staten for flere titalls milliarder euro, opplyser den franske avisen.

Ved å gjøre en «nasjonal prioritet» regner hun med å spare «80,5 milliarder euro» på fem år, eller «16,1 milliarder» pr. år. Prinsippet er enkelt: Marine Le Pen vil redusere eller eliminere sosialstøtten til utlendinger.

I henhold til Le Pens planer skal familievelferd reserveres for husholdninger der minst én av foreldrene er fransk. For å bli berettiget til fransk velferd må utlendinger dessuten jobbe minst fem år på heltid først.

RN-lederen ønsker også en radikal reduksjon i familieinnvandringen, og vil avvise å ta imot uledsagede mindreårige asylsøkere, skriver Sud Ouest.

Meningsmålingene har hittil pekt i retning av at det enten blir Le Pen eller Zemmour som blir Emmanuel Macrons utfordrer i andre runde av presidentvalget i Frankrike i 2022.

Denne tvekampen må forventes å tilspisse seg i tiden frem til april, og det spørs vel om den republikanske kandidaten, hva enten det blir Eric Ciotti eller Valérie Pécresse, vil klare å blande seg inn i tetstriden.

 

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.