Valérie Pécresse i hovedkvarteret til Les Republicains (LS) kort etter at hun er valgt til partiets kandidat ved presidentvalget i Frankrike i 2022 den 4. desember 2021. Foto: Rafael Yaghobzadeh / AP / NTB.

En meningsmåling som Ifop-Fiducial har utført for Le Figaro og LCI i Frankrike, peker i retning av at republikanernes nyutnevnte presidentkandidat Valérie Pécresse ville bli Emmanuel Macrons sterkeste utfordrer dersom det var presidentvalg i dag.

I henhold til målingen ville Pécresse knive med Rassemblement Nationals (RN) leder Marine Le Pen om andreplassen i første runde av det franske presidentvalget, som går av stabelen i april 2022. Begge kandidater får oppslutning fra 17 prosent av de spurte, mens president Emmanuel Macron får 25 prosent.

Grafikk: Le Figaro.

Eric Zemmour ville følge etter med 13 prosent av stemmene.

Ingen av venstresidens kandidater når 10 prosents oppslutning på målingen, der det totale bildet viser en klar generell høyredreining i Frankrikes politiske landskap, som ikke kan unngå å påvirke president Macron.

Det betyr at Valérie Pécresse har fått en pangstart på presidentvalgkampen like etter at republikanerne valgte henne som sin kandidat. Spørsmålet er om dette er et blaff, eller om Paris-regionens president har sjansen til å feste et grep om velgerne allerede nå. Målingen fra Ifop-Fiducial kan synes å peke i den sistnevnte retningen.

For når de spurte blir bedt om å ta stilling til hvem de ville stemme på i presidentvalgets andre og avgjørende runde mellom de to kandidatene som får fleste stemmer i første runde, får Pécresse 48 prosents oppslutning i en tenkt tvekamp mot Emmanuel Macron, hvilket peker i retning av at hun ville bli en farlig utfordrer for den sittende presidenten.

Grafikk: Le Figaro.

I tilsvarende situasjon viser målingen at Marine Le Pen og Eric Zemmour ville få henholdsvis 44 prosent og 37 prosent av stemmene.

Utfordringen for Pécresse blir å spre entusiasme og beholde oppslutning både hos sentrumsorienterte velgere og tilhengere av Le Pen og Zemmour. Det krever en vanskelig, men kanskje ikke umulig, balansekunst.

 

Frankrike: Republikanerne nominerer Valérie Pécresse til president­kandidat

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.