Valérie Pécresse ankommer et valgkampmøte i Paris den 13. februar 2022. Foto: Francois Mori / AP / NTB.

Valérie Pécresse, som er det republikanske partiets kandidat ved det franske presidentvalget i april, holdt søndag et stort valgkampmøte med tusenvis av tilhengere i Paris, der hun anklaget president Emmanuel Macron for å ha redusert Frankrikes vekt. Denne utviklingen vil fortsette dersom Macron blir gjenvalgt, sa Pécresse ifølge Bloomberg.

“In 10 years will we still be the seventh power in the world? Will we still be a sovereign nation or instead a U.S. auxiliary, a trading post of China? Will we be a united nation or a fragmented nation?” she said.

Frankrikes nedgradering er ikke uunngåelig, ei heller en stor befolknings­utskiftning, sa Pécresse, som på fransk benyttet det nær tabubelagte uttrykket grand remplacement om den sistnevnte.

“Faced with these vital questions, neither the great downgrading, nor the great replacement are inevitable.”

De store demografiske endringene i Frankrike har fått flere observatører, blant andre filosofen Michel Onfray, til å snakke om befolkningsutskiftningen med det franske uttrykket som ble myntet av forfatteren Renaud Camus.

Pécresse, som i januar gjorde seg bemerket ved å si at hun ville bruke høytrykksspyler mot kriminaliteten, tok også til orde for grensemurer og solidaritet med land som befinner seg ved migrasjonsfronten:

Pecresse also said that immigration was “overflowing” and creating “zones of non-France,” urging the reinstatement of borders in Europe to bolster sovereignty.

“If for that it is necessary to build barriers or even walls, as requested by the states that are on the front line in the face of migratory blackmail, I will support them,” she said.

Utspillet fra Pécresse blir tolket som et forsøk på å appellere bedre til den konservative høyresiden i Frankrike. Da hun selv som en av fem kandidater vant nominasjonsvalget i det republikanske partiet i november, ble hun etterfulgt av Eric Ciotti, som apropos befolkningsutskiftningen spurte hvorfor man skal benekte det åpenbare – som mange medier og politikere uten videre begrunnelse kaller en konspirasjonsteori.

Paris’ borgermester Anne Hidalgo, som er presidentkandidat for det franske sosialistpartiet, reagerer sterkt på ordbruken fra Valérie Pécresse, og kaller den «en svært alvorlig vending», skriver Le Parisien.

Pécresses partifelle Michel Barnier, som også deltok i republikanernes nominasjonsvalg, forsvarer imidlertid ordbruken. Pécresse snakket om noe hun ikke vil ha, det er ikke til å misforstå, sier Barnier.

Valérie Pécresse har i den senere tiden hatt vanskelig for å holde tritt med Marine Le Pen på meningsmålingene, etter først å ha gått forbi henne kort etter at hun erklærte sitt kandidatur. Samtidig tar Éric Zemmour innpå henne bakfra. Dermed er det vanskelig å si hvem av de tre som blir Emmanuel Macrons utfordrer i andre runde av presidentvalget i Frankrike.

Grafikk: Basque mapping / Wikimedia Commons.

To måneder før valget virker de rødgrønne kandidatene helt sjanseløse, mens de tre fremste kandidatene på høyresiden – Le Pen, Pécresse og Zemmour – har en samlet oppslutning på nesten femti prosent. Spørsmålet er i hvilken grad den av de tre som går videre til andre valgrunde, vil bli i stand til å hente oppslutning hos velgerne til de to som ikke gjør det.

 

Kjøp Douglas Murrays bok «Europas underlige død» fra Document Forlag her!

 

Kjøp «Den ulykkelige identiteten» av Alain Finkielkraut fra Document Forlag her.

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.