Stillbilder: France 24 / YouTube.

Marine Le Pen ser ut til å ha skaffet seg et solid forsprang på sine to rivaler på høyresiden i den franske presidentvalgkampen, Valérie Pécresse og Éric Zemmour, men virker fremdeles sjanseløs mot Emmanuel Macron i valgets andre og avgjørende runde.

Le Pens styrke i valgkampen ser ut til å være energi­politikken, som er blitt enda mer aktuell på grunn av Ukraina-krigen, melder Politico.

Avstanden frem til Emmanuel Macron, som har økt mens presidenten har spilt viktige roller internasjonalt hittil i 2022, ser likevel ut til å være for stor. I henhold til Poll of Polls ligger den sittende presidenten an til nok en gang å beseire sin utfordrer fra 2017, om enn avstanden mellom de to ligger an til å bli klart mindre denne gangen.

Grafikk: Politico.

Mens Macron vant andre runde med 66–34 i 2017, tegner sluttresultatet denne gangen til å bli 58–42.

Kort etter at Pécresse kunngjorde sitt kandidatur, tydet meningsmålinger på at hun ville ha de største sjansene til å beseire Macron i valgets andre runde, men Paris-regionens president har ikke klart å holde koken siden da. Med en estimert oppslutning på 11 prosent i valgets første runde ligger hun langt bak Le Pen på 18 prosent.

Også Zemmour er med sine 12 prosent havnet i skyggen av Le Pen, og det ser ikke ut til å ha hjulpet at Le Pens niese, den unge konservative stjernen Marion Maréchal, har gitt sin støtte til Zemmours kandidatur, ei heller at han har skiftet fokus til privatøkonomi.

Både Zemmour og Le Pen er nylig blitt kritisert for tidligere å ha vist tegn til sympati for Russlands president Vladimir Putin, uten at det ser ut til å ha spilt noen større rolle for oppslutningen blant velgerne.

Meanwhile, during a political show with other presidential candidates on Tuesday, Le Pen appeared pugnacious and confident and reminded voters she has been campaigning to cut taxes on fuel since September.

The far-right leader ran into difficulty when her past pro-Russian statements were scrutinized when Putin launched the assault on Ukraine last month. But she appears to have regained her footing by challenging EU sanctions on Russia — not on principle, but due to their impact on the French economy.

“My obsession is to protect the French people,” she told a studio audience on French TV TF1. “I do not want them to lose their jobs … be unable to heat their homes, have enough to eat or use their cars,” she said, with reference to fuel price increases and possible cuts in exports of Russian fertilizers.

Presidentvalget i Frankrike går av stabelen 10. og 24. april.

 

 

Skaff antistoffer mot woke: Kjøp Roger Scrutons bok her!

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.