Marion Maréchal taler under Éric Zemmours valgkamparrangement i Toulon den 6. mars 2022. Foto: Jean-Francois Badias / AP / NTB.

Marine Le Pens niese og tidligere partifelle Marion Maréchal kunngjorde tirsdag at hun vil slutte seg til Éric Zemmours nye parti Reconquête (Gjenerobring) og heretter satse for fullt på politikken.

Maréchal, som vendte tanten ryggen og stilte seg bak Zemmours kandidatur før det franske presidentvalget, går inn som nestleder i partiet, som hun mener har en stor fremtid, skriver Le Figaro.

Kunngjøringen kommer dagen før den store tv-debatten mellom Emmanuel Macron og Marine Le Pen. Onsdag kveld klokken 21 møtes Macron og Le Pen til direktesendt debatt på TF1 og France 2, innen valgduellen mellom de to presidentkandidatene går av stabelen førstkommende søndag.

Marion Maréchal ble tidenes yngste parlamentmedlem i Frankrike da hun 22 år gammel ble valgt inn som representant for Front National (FN) i 2012. I 2017 unnlot Maréchal å stille til gjenvalg, og hun forlot deretter partiet som siden har skiftet navn til Rassemblement National (RN)

I stedet grunnla den unge konservative stjernen en institusjon for høyere utdanning med ambisjoner om å forme morgendagens ledere på høyresiden. Institut des Sciences Sociales, Économiques et Politiques (ISSEP) ønsker å være et konservativt svar på eliteskolen Sciences-Po.

Men nå returnerer hun altså til politikken, og timingen reiser spørsmålet om hun ønsker å fortelle franskmennene at hun blir å regne med ved presidentvalget i 2027, gitt at Macron ligger klart best an til å vinne i denne runden. En fersk meningsmåling tyder på at Macron vil vinne med 56 mot 44 prosent på søndag.

Maréchals sans for Zemmours politiske tenkning ble godt kjent allerede i 2019, da hun arrangerte en konferanse for høyresiden i Paris der en tale av Zemmour var høydepunktet. Den kjente forfatteren og journalisten lyktes imidlertid ikke særlig godt med presidentvalgkampen, og endte kun med drøyt 7 prosent av stemmene i første valgrunde.

I et land hvor noen kvinner har spilt viktige historiske roller, og friheten symboliseres ved Marianne-skikkelsen som mange assosierer med det kjente maleriet av Eugène Delacroix, er det ikke særlig vanskelig å tenke seg at Reconquête kan få en helt annen oppslutning med Maréchal som frontfigur enn med en Zemmour mange oppfatter som for stivbent, polemisk og gretten.

Eugène Delacroix (1798–1863), «Friheten fører folket»(1830), Louvre, Paris. Foto: Wikimedia.

 

Kjøp «Den ulykkelige identiteten» av Alain Finkielkraut fra Document Forlag her.

 

Skaff antistoffer mot woke: Kjøp Roger Scrutons bok her!

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.