Marine Le Pen og Jordan Bardella jubler over prognosene for Rassemblement National (RN) ved EU-valget 9. juni. Foto: Jordan Bardella / Facebook.

Den første menings­målingen etter at president Emmanuel Macron søndag skrev ut nytt parlaments­valg i Frankrike den 30. juni og 7. juli, tyder på at Rassemblement National (RN) vil bli den klare valgvinneren, men uten å oppnå rent flertall i Nasjonal­forsamlingen.

I henhold til målingen, som Toluna Harris Inter­active har gjennomført for det franske økonomi­magasinet Challenges, ventes RN å vinne mellom 235 og 265 av 577 mandater i Frankrikes lovgivende forsamling.

Marine Le Pen og Jordan Bardellas mannskap ventes dermed å gjøre sitt suverent beste valg noensinne, men uten å oppnå rent flertall, som krever 289 mandater.

Rebulikanerne (LR) og andre høyrepartier ventes å vinne mellom 40 og 55 mandater, mens Macrons sentrums­allianse ligger an til å bli omtrent halvert fra dagens 250 mandater til mellom 125 og 155.

Det store spørsmålet er om det finnes parlamentarisk flertalls­grunnlag for en regjering på høyresiden eller sentrum/venstre­siden. Venstre­siden ligger an til mellom 115 og 145 mandater.

Utfallet som ifølge målingen er sannsynligst, er et knapt flertall for høyresiden.

Målingen tyder på at RB vil få 34 prosent av stemmene i første valgrunde den 30. juni – to prosentpoeng mer enn ved EU-valget sist søndag.

Uansett utfall ligger Macron an til å miste grepet over innen­riks­politikk­en (økonomi, innvandring etc.), mens han i kraft av sine president­fullmakt­er beholder kontrollen over forsvars- og utenriks­politikken.

Hos RN forsøker man å bygge allianser før det nært forestående valget, og partiet har tatt kontakt både med republikanerne og Marine Le Pens niese Marion Marechal, som har sluttet seg til Éric Zemmours parti Reconquête, opplyser Reuters.

 

Kjøp Sokrates’ forsvarstale fra Document her!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.