Marine Le Pen er fornøyd med at hennes parti Rassemblement national for første gang vinner makten i en større fransk by.  Foto: REUTERS/Pascal Rossignol

Søndagens lokalvalg i Frankrike gir en viktig og etterlengtet fremgang for høyresiden og partiet Rassemblement national, som ledes av Marine Le Pen. President Macrons parti går mot fiasko, noe som ses som et dårlig varsel for Macrons muligheter i neste presidentvalg.

Frankrike avholdt søndag andre runde av landets kommunevalg. Le Pens høyreorienterte parti Rassemblement national (het tidligere Front national) ligger an til å få sin første borgermesterpost i en fransk storby – sørfranske Perpignan – skriver Reuters. Det er en stor og viktig seier for partiet.

– Vi vil vise at vi er i stand til å lede en større by, sier Marine Le Pen.

Det forrige presidentvalget ble nettopp en duell mellom Le Pen og nåværende president Macron.

President Manuel Macrons parti La République En Marche ser derimot mot å gå på en skikkelig smell, ifølge NTB. Valgdagsmålingene tyder på at partiet kan ende opp med å ikke vinne noen av de største byene – bare to år før Macron skal forsøke å ta gjenvalg som president.

For ett år siden håpet Macron på at dette lokalvalget kunne gi hans unge sentrumsparti en sterk tilstedeværelse i landets byer, inkludert Paris. Men den siste tiden har hans rådgivere og partifeller tonet ned forventningene.

For øvrig ser de Grønne ut til å gjøre et godt valg. Partiet vinner en rekke byer i søndagens valg.

Anslag gjort på bakgrunn av opptelling av forhåndsstemmer viser at De Grønne (EELV) ligger an til å ta makten i nøkkelbyer som Lyon, Bordeaux, Marseille og Strasbourg og er i tett kamp om Lille, melder AFP og Reuters.

I Paris klarte den sittende sosialistiske ordføreren Anne Hidalgo å kapre en ny periode.

Valgdeltakelsen var svært dårlig. Bare 40 prosent av velgermassen valgte å stemme, noe som er en ny bunnrekord.

Søndagens valg er annen omgang i lokalvalget som skulle vært holdt 22. mars, men som ble utsatt på grunn av koronaviruset. Velgerne var påbudt å bruke ansiktsmasker og ble oppfordret til å ta med sine egne penner for å redusere smitterisikoen.

Frankrikes i alt 35.000 borgermestre har ansvar for blant annet byplanlegging, utdannelse og miljøpolitikk.

Selv om det er typisk lokale spørsmål som avgjør utfallet, gir det også en pekepinn om støtten til presidenten halvveis gjennom hans embetsperiode.

Kjøp bøker fra Document Forlags utsøkte utvalg her!

Finn flere titler på forlagssiden!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.