Foto: Reuters / Scanpix.

En fransk meningsmåling som Ifop-Fiducial nylig har gjort for Paris-Match, CNews og Sud Radio, viser at Marine Le Pens parti Rassemblement National (RN) en drøy uke før EU-valget den 26. mai fremdeles har litt større oppslutning enn president Emmanuel Macrons parti La République En Marche! (LREM).

I målingen får RN en oppslutning på 23,0 prosent mot 22,5 prosent for LREM. Le Pens mannskap ligger dermed an til å bli det største partiet i Frankrike ved EU-valget, men tatt i betraktning hvor jevnt det har vært i teten de siste månedene, er det uråd å si sikkert.

Det republikanske partiet ledet av Francois-Xavier Bellamy er tredje størst med 14 prosent, mens venstrepopulistiske La France Insoumise (LFI) ledet av Jean-Luc Mélenchon, en av de gule vestenes støttespillere, får 8,5 prosent. Hakk i hæl følger de grønne på 7,5 prosent.

Målingen viser også at de som stemte på Le Pen under det franske presidentvalget i 2017, viser større troskap mot RN enn Macrons velgere gjør mot LREM.

Valgdeltagelsen ved EU-valget ligger ifølge målinger an til å bli høy i Frankrike, noe som kan gi utslag i Le Pens favør, all den tid RN ser ut til å kunne mobilisere desillusjonerte velgere, slik Donald Trump gjorde under presidentvalget i USA i 2016.

Vi står ved terskelen til en historisk bragd, sier Le Pen i et intervju med Le Figaro.

 

Kjøp T-skjorten «gul vest» her

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂