Venstresidens toppkandidat ved det franske presidentvalget, Jean-Luc Mélenchon, formaner sine velgere til å stemme på Macron i andre runde etter at resultatene fra første runde ble klare den 10. april 2022. Vil de høre på ham? Foto: Michel Spingler / AP / NTB.

Meningsmålinger som er utført etter den første runden i det franske presidentvalget, tyder på at Emmanuel Macron vil vinne andre og avgjørende runde med en oppslutning på mellom 51 og 54 prosent, skriver Le Point.

Den beste målingen for Le Pen er utført av Ifop, og den tyder altså på at Macrons seiersmargin vil bli så liten som to prosentpoeng.

Ifop-målingen gir samtidig en god forståelse av hvordan adferden til de eliminerte kandidatenes velgere vil avgjøre utfallet av duellen Macron–Le Pen. På Twitter har Ifop nemlig offentliggjort en tabell som viser hvordan velgerne til de seks kandidatene med størst oppslutning i første runde forventes å stemme i andre runde.

Grafikk: Ifop / Twitter.

Det mest bemerkelsesverdige med denne delen av målingen er at andelen hjemmesittere blant Jean-Luc Mélenchons velgere er ventet å bli så høy som 44 prosent. Den tilsvarende andelen er høy også for de grønnes kandidat Yannick Jadot (38 prosent) og republikanernes kandidat Valérie Pécresse (30 prosent).

Dersom man plugger disse tallene og resultatene fra første runde inn i et Excel-ark, vil den som behersker tre av de fire regnearter, ganske enkelt kunne regne ut at Macron ventes å vinne med knapp margin.

Samtidig er Macron sårbar for eventuelle bevegelser i velgerne til Mélenchon. 33 prosent av dem ventes å stemme på Macron, mot en overraskende høy andel på 23 prosent for Le Pen. Dersom de to prosentandelene byttes om, går resultatet derimot såvidt i Le Pens favør.

Det er altså Mélenchons velgere som ser ut til å bli tungen på skålen i det franske presidentvalget. Gjenvalget av Macron forutsetter at mange nok gjør som Mélenchon sier. Hvis noen flere enn forventet gjør opprør, kan Macron være i trøbbel.

Det skal nok holde hardt for Le Pen, men det illustrerer samtidig at marginene ikke er større enn at det blir hard kamp om velgerne og at resultatet ikke kan tas for gitt. Uventede hendelser, stemningsskifter, drittpakker eller valgkamptabber kan bli utslagsgivende.

 

Kjøp «Den ulykkelige identiteten» av Alain Finkielkraut fra Document Forlag her.

 

Kjøp «Politisk kitsch» av Alexander Grau her!

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.