Marine Le Pen og Emmanuel Macron. Fotografier: Charles Platiau / Reuters / Scanpix og Michele Tantussi / Getty Images.

En meningsmåling som opinionsinstitutet Ifop har utført for Journal du Dimanche, viser at Emmanuel Macron ville få 55 prosent og Marine Le Pen 45 prosent i den avgjørende runden dersom det var presidentvalg i Frankrike nå.

Forskjellen er langt mindre enn ved presidentvalget i 2017, da Macron vant andre runde med 66 prosent mot Le Pens 34 prosent. Dersom trenden fortsetter, ligger det altså an til en langt tettere duell mellom de to ved presidentvalget i 2022.

Meningsmålingen viser også at Le Pen ville ha fått størst oppslutning i første runde med 28 prosent av stemmene, mot 27 prosent for Macron. Avstanden er stor ned til de øvrige kandidatene. Jean-Luc Mélenchon får i henhold til målingen tredje størst oppslutning med 11 prosent.

Ifop-målingen ser ikke ut til å ha fått nevneverdig omtale i Frankrikes mest toneangivende riksaviser, som Le Figaro, Le Monde, Libération etc. Den er derimot behørig dekket i Frankrikes suverent største avis Ouest-France.

Resultatet viser klart at opinionen polariseres ytterligere, ettersom en stadig større del av høyresiden anser Le Pen som en foretrukken kandidat fremfor Macron, samt at den splittes i stadig mer jevnbyrdige parter.

Ouest-France skriver også at polariseringen bekymrer tidligere finansminister François Baroin, som tilhører det republikanske partiet. Macron og Le Pen som erkefiender er ikke bra for den demokratiske debatten, og fungerer som en felle, mener Baroin.

De grønnes EU-parlamentariker Yannick Jadot bruker enda sterkere ord: Macron legger til rette for Le Pens seier i 2022 ved å akseptere sin rolle i det «forbannede paret», sier han.

Jadot frykter åpenbart at det er utaktisk av Macron å legge opp til Le Pen som motkandidat i andre runde. Jacques Chirac vant en komfortabel duell mot Marines far Jean-Marie Le Pen ved presidentvalget i 2002. Tjue år senere blir ikke utfallet like forutsigbart, ikke minst fordi misnøyen med Macron er stor: 65 prosent av de spurte i en nylig måling synes ikke presidenten gjør en god jobb.

 

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

For Paypal og SMS se vår Støtt Oss-side.

 

Kjøp «Den ulykkelige identiteten» av Alain Finkielkraut fra Document Forlag her. Nå satt ned fra 249 til 180 kroner!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂