Frankrikes president Emmanuel Macron under et møte med Rassemblement Nationals (RN) leder Marine Le Pen i Elysée-palasset i Paris den 6. februar 2019. Foto: Hamilton / abacapress.com / Scanpix.

Omtrent midtveis i sin presidentperiode sliter Emmanuel Macron fremdeles med populariteten. En meningsmåling som onsdag er blitt offentliggjort av BFM-TV, tyder på at det ville bli omtrent dødt løp mellom Macron og Marine Le Pen dersom det var presidentvalg nå.

Oppslutningen om Macron blir estimert til til 27–29 prosent, mens det tilsvarende intervallet for Le Pen oppgis til 27,5–29 prosent. Dermed har Le Pen styrket sin stilling vis-à-vis Macron, gitt at styrkeforholdet mellom de to var 24–21,3 i Macrons favør ved første runde av presidentvalget i 2017.

De to kandidatene som gikk til andre runde i 2017, fortsetter altså å dominere det politiske landskapet i Frankrike, som virker enda mer polarisert enn før. Forspranget er stort på andre potensielle presidentkandidater, som Jean-Luc Melenchon (12,5–13 %), Bernard Cazeneuve og andre.

Macron har imidlertid mer troløse velgere enn Le Pen. Mens det er 90–95 prosent av Rassemblement National-lederens velgere som fremdeles ville stemme på henne, er den tilsvarende andelen for presidenten kun 70–75 prosent.

Ifølge den samme meningsmålingen er det kun 39 prosent av de spurte som tror at Macron vil bli gjenvalgt. En ny andrerunde mellom Macron og Le Pen ville trolig bli jevnere i 2022 enn i 2017, all den tid den patriotiske høyresiden ser ut til å stå mer samlet nå enn tidligere. En tilnærming mellom RN og andre høyrepartier ville bli en alvorlig trussel mot Macrons gjenvalg.

 

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

For Paypal og SMS se vår Støtt Oss-side.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂