Marine Le Pen og Emmanuel Macron. Foto: Charles Platiau / Reuters / NTB og Michele Tantussi / Getty Images.

En ny meningsmåling fra Harris Interactive som er gjennomført 19.–20. januar, viser at Emmanuel Macron ligger an til å vinne siste runde i det franske presidentvalget med 52 prosent av stemmene mot 48 prosent til Marine Le Pen.

Forskjellen er langt mindre enn ved tidligere målinger, og omtrent på størrelse med feilmarginen, skriver Le Parisien.

En annen måling fra samme byrå viste tidligere i uken at Le Pen ligger an til å vinne den første runden med Macron på andreplass.

De to møttes i andre og avgjørende runde ved presidentvalget i 2017, da Macron vant med nesten to tredjedeler av stemmene. I 2022 ser altså kappløpet mellom de to ut til å bli langt tettere.

Både hjemmesitting og bevegelser i velgermassen kan slå ut til Le Pens fordel. Le Parisien skriver at mange på venstresiden ifølge målingen vil sitte hjemme hvis andre runde vil stå mellom Macron og Le Pen, mens det er en høyere andel av dem som sympatiserte med Fillon i 2017, som ville stemme på Le Pen nå enn da.

En måling fra Ifop i juni 2020 viste at Macron hadde ti prosentpoengs forsprang på Le Pen i en eventuell andre runde av presidentvalget. Når forspranget er krympet til fire prosentpoeng, høyner det naturlig nok moralen i Rassemblement Nationals (RN) rekker.

Seieren er innen rekkevidde, twitrer RN-talsmann og EU-parlamentariker Jordan Bardella.

Første runde av det neste franske presidentvalget går av stabelen i april 2022.

Sittende president Emmanuel Macron har ennå ikke sagt offisielt at han stiller, og har – under henvisning til at det er uvanlige tider – sågar luftet muligheten for at han ikke gjør det. De fleste regner likevel med at Macron stiller, og at Marine Le Pen blir hovedutfordreren.

 

 

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir» fra Document Forlag her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂