Eric Zemmour. Stillbilde: YouTube.

En meningsmåling som Harris Institute har utført for den franske ukeavisen Challenges, viser at den konservative forfatteren og journalisten Eric Zemmour ville gå til andre og avgjørende runde mot Emmanuel Macron dersom det var presidentvalg i Frankrike nå.

Målingen viser at Zemmour ville fått 17 prosent av stemmene i første runde, kun slått av Macron med 24 prosent, og foran Marine Le Pen på 15 prosent. I henhold til den samme målingen ville Macron vinne over Zemmour i andre runde med 55 mot 45 prosent av stemmene.

Challenges skriver at målingen er et jordskjelv, og desto mer oppsiktsvekkende er den fordi Zemmour ikke har kunngjort noe kandidatur ved det franske presidentvalget, som finner sted i april 2022. Ryktene om at Zemmour vil stille til presidentvalg, har likevel gått i lang tid.

For Zemmour, som er spaltist i Le Figaro, en kjent tv-personlighet og forfatter av flere politiske bøker, trådte for alvor frem som en politisk skikkelse med talen han holdt under den franske høyresidens konferanse «Convention de la droite», som ble arrangert av Marion Maréchal i Paris den 28. september 2019.

Zemmour har en sosiologisk analyse av de siste tjue årenes Frankrike, der han hevder at globaliseringens vinnere i de franske storbyene vil ha nye, billige tjenere, og at disse rollene fylles av forstedenes innvandrere, mens opprinnelige franskmenn, som ikke vil være et slikt tjenerskap, flytter ut i periferien. Han har ofte brukt ordene invasjon og okkupasjon om fenomenet.

Hans siste bok, La France n’a pas dit son dernier mot (Frankrike har ikke sagt sitt siste ord), kom ut den 15. september, og har siden ligget øverst på fransk Amazons bestselgerliste. Han er også kjent for boken «Le Suicide français» (Det franske selvmordet) fra 2014.

Etter Emmanuel Macrons tale om islam i oktober i fjor kritiserte Zemmour presidenten, som etter hans oppfatning ikke forstår trusselen fra islam. Han er tidligere bøtelagt for «hat mot folkegruppe» etter skarpe uttalelser om islam i 2016.

Fremgangen for Eric Zemmour har skjedd på bekostning av Marine Le Pen, som på en meningsmåling i september fremdeles hadde størst oppslutning av de to. Dersom tendensen fortsetter, vil Zemmour enkelt kunne utmanøvrere Le Pen. Noen politiske observatører forventer da også at han vil kunngjøre sitt kandidatur ved presidentvalget i løpet av oktober.

Zemmour og Le Pen har langt på vei sammenfallende oppfatninger om masseinnvandring og islam, men der Le Pen har forsøkt å tone ned sin retorikk den senere tiden i et forsøk på å fremstå som samlende, har Zemmour ikke gitt avkall på noe av sin skarphet.

 

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir» fra Document Forlag her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.