Muslimer ber under en id-feiring i et utstillingslokale i Marseille 28. juli 2014. Foto: Claude Paris / AP / NTB.

En meningsmåling som Harris Interactive har utført i Frankrike for avisen Challenges, viser at 67 prosent av de spurte er bekymret for at det kan pågå en stor befolknings­utskiftning i landet, der folk av fransk og europeisk opphav fortrenges av afrikansk og muslimsk innvandring.

I henhold til målingen er bekymringen størst på høyresiden, men betydelig også på venstresiden, opplyser Le Figaro.

Blant velgerne til Marine Le Pens parti Rassemblement National (RN) er det hele 92 prosent som mener det er sannsynlig eller helt sikkert at det pågår en stor befolknings­utskiftning, skriver den franske avisen.

Den tilsvarende andelen er 72 prosent for det republikanske partiet (LR), 52 prosent for Emmanuel Macrons regjeringsparti La République En Marche! (LREM) , 44 prosent for sosialistpartiet (PS) og ytre venstrepartiet LFI, og 30 prosent for de grønne.

Det er små forskjeller i oppfatning mellom kjønn samt alders- og inntektsgrupper.

Temaet befolknings­utskiftning er svært brennbart i fransk politisk debatt, da mesteparten av makteliten sier det er en konspirasjonsteori å hevde at noe slikt pågår, mens mange andre mener det er en kjensgjerning enhver kan observere.

I de siste årenes franske samfunnsdebatt er begrepet befolknings­utskiftning blitt myntet av forfatteren Renaud Camus, som har skrevet bøker om saken.

Forfatteren og journalisten Eric Zemmour, som ventes å stille til presidentvalget i Frankrike i 2022, har en rekke ganger sagt at fenomenet pågår, og den franske filosofen Michel Onfray hevdet i mars det samme.

 

Les også:

Michel Onfray: Befolknings­utskiftningen er en realitet

 

 

Kjøp «Den ulykkelige identiteten» av Alain Finkielkraut fra Document Forlag her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.