Michel Onfray. Stillbilde: CNews / YouTube.

Slik situasjonen er i Frankrike nå, kan den allerede kalles en borgerkrig, sier den franske filosofen og forfatteren Michel Onfray til den franske nyhetskanalen CNews.

Det var da Onfray tirsdag morgen var gjest hos Laurence Ferrari i programmet «La Matinale», at han uttalte seg om de siste tidens utvikling i Frankrike. Onfray er velkjent for direkte tale, og denne sendingen ble ikke noe unntak:

På spørsmål om voldsutbruddet i Frankrike de siste ukene beskrev filosofen situasjonen i øyeblikket som en «borgerkrig».

Onfray viste til den 36 år gamle politibetjenten Eric Masson, som onsdag i forrige uke ble skutt og drept under en narkorazzia i Avignon:

– Når unge mennesker skyter ned en politimann fra kloss hold bare fordi de blir gjenstand for en kontroll, når franske skyter på franske […] da kalles det for borgerkrig, begrunnet han.

Drapet har gjort dypt inntrykk på den franske offentligheten, og hundrevis av mennesker deltok i en minneseremoni for den drepte politimannen. Ugjerningen har også aktualisert debatten om Frankrikes alvorlige, vedvarende voldsproblemer.

Den franske president Emmanuel Macron sa i en tale i fjor høst at den islamistiske separatismen har erklært Frankrike krig, og at den derfor må rykkes opp med roten. Onfray kommenterte konsekvensene av den politikken slik:

Michel Onfray viste også til «republikkens tapte territorier». – Man har besluttet å sette sin fot der igjen, så i slike tilfeller, når det er områder som løsriver seg, ser det ut som noe som minner om borgerkrig, la han til.

Onfray har lenge analysert utviklingen i Frankrike uten å legge fingrene i mellom. Han har tidligere kommentert at vi ser fremveksten av en ny totalitarisme og at den vestlige sivilisasjonen er i ferd med å ramle sammen. Nylig erklærte han også at befolknings­utskiftningen er en realitet.

Temaet borgerkrig er nylig blitt aktualisert i Frankrike etter to åpne brev fra franske militære der det advares mot borgerkrig. Onfray går altså ett skritt lenger, og hevder at borgerkrigen allerede er en realitet.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.