Kilde: Harris Interactive. Grafikk: RTL.

En meningsmåling som Harris Interactive har gjennom­ført etter macronistenes og venstre­sidens valg­samarbeid i forkant av andre runde av det franske parlaments­valg­et ble kjent, tyder på at dette samarbeidet forhindrer at Rassemblement National (RN) kan vinne rent flertall i Nasjonal­forsamlingen søndag.

RN vil ikke desto mindre få klart flest mandater, skriver RTL.

Marine Le Pen og Jordan Bardellas mannskap ventes å vinne mellom 190 og 220 plasser i Nasjonal­forsamlingen, som er langt under de 289 som behøves for rent flertall. Prognosen for venstresidens nye «folkefront» Nouveau Front Populaire (NFP) er mellom 159 og 183, mens estimatet for president Macrons allianse Ensemble er 110–135 mandater.

Situasjonen før andre valgrunde er imidertid uten historisk sidestykke, og målingen fra Harris viser at mange velgere vil møte opp i valglokalene søndag fordi de vil stemme mot enten RN eller alliansen mellom venstresiden og macronistene, skriver RTL.

RN-leder Bardella har selv sagt at han ikke ønsker å være statsminister uten noe styringsdyktig flertall.

I henhold til målingen vil venstresiden og macronistene sammen kunne oppnå det nødvendige flertallet på 289 av 577 mandater, men den politiske avstanden mellom dem er stor.

En av Macrons angivelige hensikter med å skrive ut nyvalg var da også å bekjempe begge «ytterfløyene» i fransk politikk. I stedet ender han altså med å styrke begge fløyer, gå i valgsamarbeid med en av dem, og svekke sin egen gruppe.

 

Kjøp «Hvordan myndighetene bløffet oss» av Robert Malone!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.