Yaël Braun-Pivet. Foto: Michel Euler / AP / NTB.

Den franske nasjonal­forsamlingens tidligere president Yaël Braun-Pivet, som representerer president Macrons allianse Ensemble, foreslår å danne en sentral maktblokk som utelukker både La France Insoumise (LFI) og Rassemblement National (RN).

Overfor France 2 mandag morgen omtaler Braun-Pivet blokken som utelukker de to partene som fikk flest stemmer ved valget, som «en stor sentral, republikansk og progressiv blokk», skriver Le Figaro.

Braun-Pivet er selv blitt gjenvalgt fra Yvelines, opplyser den franske avisen, som siterer henne:

«[Franskmennene] ønsket ikke at én gruppe eller én politisk kraft skulle være hegemonisk i nasjonalforsamlingen. De oppfordrer oss nok en gang til å samarbeide, til å finne veier, kompromisser, veier [mot] en koalisjon.»

Uttalelsen lyder som et ekko av lignende signaler fra tidligere statsminister Édouard Philippe og sosialistlederen Raphaël Glucksmann søndag.

Det samme lød fra Yaël Braun-Pivet mandag morgen: «Jeg er enig i det. Jeg har alltid sagt at vi virkelig trenger å alliere oss med folk som deler våre verdier og som deler våre mål. Dette er verken tilfellet med La France insoumise eller med Rassemblement national.»

RN og LFI får henholdsvis 143 og ca. 75 mandater i den nye nasjonalforsamlingen, som har totalt 577 representanter.

Det behøves 289 for rent flertall. Uten LFI har venstresiden og macronistene totalt litt mindre enn det, men med tilslutning fra republikanere som ikke støtter RN, er et knapt flertall mulig.

 

Kjøp Sokrates’ forsvarstale fra Document her!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.