Emmanuel Macron etter en lunsj med Senegals president i Élysée-palasset i Paris den 20. juni 2024. Foto: Andre Pain / Pool via AP / NTB.

Ytre høyre og ytre venstre i fransk politikk tar opp reelle problem­er og bekymring­er hos folk, som den demo­grafiske ned­gang­en, men bidrar til å forsterke konflikt­nivå­et og borger­krig­en, mener Emmanuel Macron.

Det var i et langt intervju med podkasten Génération Do It Yourself ledet av gründeren Matthieu Stefani mandag at Macron forsøkte å sette de politiske leirene som ligger an til å skvise hans egen i valget på søndag, i et dårlig lys.

Den franske presidenten tegnet et dramatisk portrett av Rassemblement National (RN) og Nouveau Front Populaire (NFP), skriver Le Figaro.

Macron mener at RNs høye score «i stor grad er knyttet til» usikkerheten. «Budskapet er mottatt», forsikret presidenten, som lovet å gå «mye raskere og mye hardere» til verks for å bekjempe «straffriheten».

Men hverken RN eller LFI, et av de fire partiene i venstrealliansen, har løsningene, hevder han:

«Fordi ytre høyre henviser folk til én religion eller én opprinnelse, er deres svar å splitte folk og oppildne dem til borgerkrig», angrep han. Han gikk også til angrep på La France Insoumise (LFI), som han mener «fanger folk i en kommunitarisme som appellerer til velgerne, men som også fører til borgerkrig fordi den utelukkende henviser folk til deres religiøse eller samfunnsmessige tilhørighet».

Begge partier viser likevel til reelle problemer og reelle bekymringer, mener Macron.

På spørsmål om teorien om «den store befolkningsutskiftningen», som særlig Éric Zemmour har tatt opp, så Emmanuel Macron i den «en følelse av tap av kontroll og slutten på fremskrittet». Han tilskrev dette «den demografiske nedgangen», som «skaper eksistensiell tvil for et folk». «Det finnes ingen politikk som kan endre dette fullstendig», innrømmer han. «Man kan endre det gjennom følsomhet, kultur og narrativer.»

I mellomtiden har Marine Le Pen og Jordan Bardellas mannskap gjort sin beste meningsmåling noen sinne med 36 prosents oppslutning på en ny måling fra Ifop-Fiducial.

Høyresiden er i henhold til målingen ikke langt unna et rent flertall i Nasjonalforsamlingen, og hos Rassemblement National håper man åpenbart at vinden i ryggen vil fortsette frem til søndag.

Grafikk: Le Figaro.

 

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir»!  Du kan også kjøpe den som e-bok.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.