Christophe Castaner innsettes som innenriksminister i Frankrike den 16. oktober 2018. Foto: Pascal Rossignol / Reuters / Scanpix.

Frankrikes innenriksminister Christophe Castaner anklager Rassemblement Nationals leder Marine Le Pen for å ha bidratt til urostiftelsen i sentrum av Paris lørdag formiddag, som utartet til voldelige sammenstøt mellom politi og demonstranter.

Det skriver Le Parisien.

Ifølge statsråden, som tilhører president Emmanuel Macrons parti «La République En Marche!», skyldes nærværet av tusenvis av demonstranter på Champs-Elysées en «mobilisering fra ytre høyre» som Le Pen også skal ha ansporet til via Twitter, hvor hun spurte hvorfor det ikke skulle være lov å demonstrere der.

«Jeg har selvfølgelig aldri tatt til orde for vold på noen slags måte», repliserer Le Pen, som mener Castaner bruker volden i et skittent politisk spill.

At tilhengere av Rassemblement National (RN) også befinner seg ute i gatene, er naturligvis ikke til å unngå. Marine Le Pen fikk en tredjedel av stemmene i avgjørende runde av det franske presidentvalget i fjor.

Corriere della Sera ved Paris-korrespondent Stefano Montefiori rapporterer da også at RN-slagordet «on est chez nous» (vi er i eget hus) har vært å høre under demonstrasjonene.

De fleste observatører er ikke desto mindre enige om at protestene er uttrykk for en generell misnøye med redusert levestandard, der vanlige mennesker utenfor Paris-gryta viser sin forakt for den styrende eliten i hovedstaden. Det som begynte som en protest mot økte drivstoffavgifter, har siden tatt form av en generell opposisjon mot Macrons styre som går langt utenfor Marine Le Pens rekker.

Innenriksministerens uttalelse må regnes som et forsøk på å assosiere demonstrantene med Le Pen, slik at de som ikke ønsker å assosieres med henne, avslutter protestene. Det forsøket er høyst sannsynlig forgjeves.

The Times rapporterer at folk synger nasjonalsangen, kaller Macron en tyv og forlanger at han går av.

Med tanke på at det bare er litt over tjue prosent av de spurte i Frankrike som mener at presidenten gjør en god jobb, er reservoaret av mennesker som kan opptre på den måten, formidabelt.

Republikanernes nestleder Guillaume Peltier kritiserer Macron på Twitter, og sier at det er altfor enkelt å stemple demonstrantene, skriver Valeurs Actuelles. Mini-intervjuer og bilder fra live-dekningene av demonstrasjonene i franske medier viser da også at det handler om mange helt vanlige mennesker – unge og gamle, menn og kvinner, til og med folk i rullestol.

Protesten er det perifere Frankrikes opprør mot de siste førti årenes politikk, uttaler sosiologen Jean-Pierre Le Goff i et intervju med Le Figaro. Det blir nok for mye å hanskes med for monsieur Macron.

Også franske medier får unngjelde i protestene, der de anklages for å stå i ledtog med den politiske eliten.

Dette er starten på en borgerkrig, sier en demonstrant til Die Welt.

Det er kanskje å trekke den litt langt?

Frankrike har sett mange folkelige opprør som har skapt historie. Det gjenstår å se om dette blir et av dem.

 

Kjøp «Den ulykkelige identiteten» av Alain Finkielkraut fra Document Forlag her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.