Tavle

Jean-Luc Mélenchon under en pressekonferanse i Paris den 19. oktober 2018. Foto: Benoit Tessier / Reuters / Scanpix.

Jean-Luc Mélenchon, som er leder for det venstrepopulistiske partiet La France Insoumise, reagerer på anklagen fra Frankrikes innenriksminister Christophe Castaner om at de gule vestene handler om ytre høyre.

Castaner skulle ønske at protestene fra de gule vestene handlet om noen få høyreekstreme, skriver Mélenchon på Twitter. Sannheten er at dette er en massiv folkelig demonstrasjon, og det betyr slutten for Castaner, legger han til.

En meningsmåling i Le Figaro viser at 77 prosent av de spurte mener at motorveiblokadene sist lørdag var legitime.

Det er altså bred folkelig oppslutning om protestene både fra høyre og venstre.

Men demonstrantene har ingen synlige ledere og ikke noe program, og president Emmanuel Macrons parti «La République En Marche!» har rent parlamentarisk flertall frem til år 2022. På hvilken måte skal protestene ta steget over i politikk?

 

Kjøp «Den ulykkelige identiteten» av Alain Finkielkraut fra Document Forlag her.