Nytt

Demonstranter i gule vester protesterer på Champs-Élysées i Paris lørdag 24. november 2018. Foto: Benoit Tessier / Reuters / Scanpix.

Under de gule vestenes massive protester mot samfunnsutviklingen i Frankrike sist helg ble omlag 70 personer arrestert av politiet bare i Paris.

Franske myndigheter har uttalt at politiske ekstremister har vært pådrivere for opptøyene, og innenriksminister Christophe Castaner har beskyldt Marine Le Pen for å ha hatt en finger med i spillet. En annen statsråd snakket om «den brune plagen».

Nå viser det seg imidlertid at ingen av de pågrepne under opptøyene i Paris sist helg var ekstremister. Le Figaro skriver:

Ingen av de arresterte i Paris under de gule vestenes opprør tilhører den ekstreme høyre- eller venstresiden.

De var arbeidere, mekanikere, kokker, snekkere, gartnere og rørleggere, de fleste av dem mellom 20 og 30 år.

En bussjåfør og en fengselsbetjent ble også arrestert i løpet av helgen. Sistnevnte ville demonstrere mot forfallet i de offentlige tjenestene. Til og med en forsikringsagent ble pågrepet.

27 år gamle Y., som er alene med en sønn på fire år ble dømt til 15 dagers fengsel for å ha kjørt uten å ha førerkort. Hun skal ha kastet svart maling på politiet.

De fleste lovbryterne var vanlige, sinte mennesker som tok mot til seg på grunn av anonymiteten ved den kollektive handlingen, oppsummerer Frankrikes konservative newspaper of record.

 

Kjøp «Den ulykkelige identiteten» av Alain Finkielkraut fra Document Forlag her.