Kvinner kledd som «Marianne», kvinneskikkelsen som i Frankrike er et nasjonalt symbol på friheten, og medlemmer av naken-performanceartisten Deborah de Robertis’ gruppe står overfor franske gendarmer under en demonstrasjon med protestbevegelsen «de gule vestene» i Paris lørdag 15. desember. Foto: Benoit Tessier / Reuters / Scanpix.

Demonstrasjonene i Frankrike ser ut til å avta i styrke, og langt færre møtte opp lørdag enn tidligere.

Grasrotbevegelsen «de gule vestene» hadde for femte helg på rad oppfordret til demonstrasjoner mot president Emmanuel Macron og regjeringens politikk, men langt færre var lørdag å se i gatene i Paris og andre franske byer enn tidligere.

Ifølge myndighetene var det snakk om rundt 3.000 demonstranter i sentrum av Paris, og i 14-tida var det ikke meldt om større uro eller ødeleggelser.

Forrige helg ble 135 mennesker skadd og over 1.000 pågrepet i harde sammenstøt mellom politiet og demonstranter i Paris.

Vandalisme og plyndring
I paradegaten Champs-Élysées tok de eksklusive motebutikkene derfor ingen sjanser lørdag, men satte lemmer foran vinduene for å hindre en ny omgang med vandalisme og plyndring.

Ved ett tilfelle tok politiet i bruk pepperspray mot demonstrantene og 85 ble pågrepet. 46 av dem ble satt i varetekt, mens de øvrige ble forvist fra sentrum av den franske hovedstaden.

Bred bevegelse
«De gule vestene» begynte som en protest mot økte drivstoffavgifter, men har utviklet seg til en bredere bevegelse med krav om bedre levekår for vanlige franskmenn. Samtidig krever demonstrantene økte skatter for folk med høy inntekt for å utjevne økonomiske forskjeller.

Mens bare en snau firedel av den franske befolkningen er fornøyd med Macron, har meningsmålinger vist at over 70 prosent støtter «de gule vestene» – tross ødeleggelsene og opptøyene som noen av demonstrantene står bak.

Macron har allerede latt seg presse til å droppe den planlagte økningen i drivstoffavgiftene som utløste protestene. Avgiftsøkningen var ment som et miljøtiltak for å kutte CO2-utslippene fra veitrafikken.

(©NTB)

 
 

Kjøp bokpakken med bestselgerne fra Document Forlag her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂