Politiet brukte tåregass mot gule vester-demonstranter i Paris. Flere er pågrepet. Det er nå ett år siden protestbevegelsen holdt sin første demonstrasjon.

Minst 24 personer ble pågrepet i Paris lørdag formiddag.

Demonstranter samlet seg både nord i byen ved metrostasjonen Porte de Champerret og ved Place d’Itale sør i Paris. Begge stedene brukte politiet tåregass mot demonstrantene. Enkelte demonstranter satte fyr blant annet på biler.

En rekke metrostasjoner i Paris var stengt lørdag og svært mange politifolk var ute i gatene. Vaktholdet var særlig stort ved Triumfbuen ved Champs-Élysées, som var åsted for ukentlige protester og sammenstøt i fjor.

Det er ventet rundt 200 demonstrasjoner rundt om i Frankrike. Myndighetene venter flere tusen demonstranter i Paris.

Demonstrasjonene dabbet av

I Marseille samlet demonstrantene seg lørdag i rundkjøringer for å protestere. Også i Bordeaux, Lille og Toulouse er det ventet demonstrasjoner.

Gule vester-demonstrasjonene har dabbet av i løpet av sommeren, men bevegelsens ledere håper å vekke den til live. Søndag er det ett år siden protestbevegelsen startet.

I de første demonstrasjonene i november 2018 ble det protestert mot regjeringens planer om å øke prisene på drivstoff. Etter hvert utviklet demonstrasjonene seg til protester mot president Emmanuel Macron og hans økonomiske reformer.

Skattekutt

Frankrike kutter mer enn 10 milliarder euro i skatter neste år, som følge av protestene.

Flere frontfigurer i protestbevegelsen mener at myndighetene ikke har gjort nok for å imøtekomme demonstrantenes krav.

– De gule vestene gjorde oss oppmerksomme på virkeligheten til millioner av mennesker, sa finansminister Bruno Le Maire fredag og lovet at regjeringen vil ta grep.

 

 

Kjøp T-skjorten «gul vest» her

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂