Politiet avfyrte tåregass og sloss med voldelige svartkledde anarkister i Paris torsdag, da hundretusener av hovedsakelig fredelige demonstranter marsjerte over hele Frankrike mot president Emmanuel Macrons plan om å heve pensjonsalderen.

På den niende dagen med landsomfattende protester ble tog- og flytrafikken avbrutt, og lærere var blant de mange yrkesgruppene som la ned arbeidet. Dette skjedde bare noen dager etter at regjeringen presset gjennom et lovforslag om å heve pensjonsalderen med to år til 64 år.

Demonstrasjonene i Paris sentrum var stort sett fredelige, men mindre grupper av anarkister fra «svartblokken» knuste butikkvinduer, ødela gatemøbler og plyndret en McDonald’s-restaurant.

Det kom til sammenstøt da opprørspolitiet rykket inn og drev anarkistene tilbake med tåregass og sjokkgranater.

Innenriksminister Gerald Darmanin sa at 123 politifolk hadde blitt skadet og 80 personer arrestert over hele landet.

Små grupper fortsatte å støte sammen med politiet i Paris utover kvelden, satte fyr på søppelkasser og lekte katt og mus med sikkerhetsstyrkene.

Fagforeningene frykter at protestene kan bli mer voldelige hvis regjeringen ikke tar hensyn til det økende sinnet i befolkningen over den nye pensjonsloven.

Fagforeningene oppfordret til regionale aksjoner i helgen, og nye landsomfattende streiker og protester 28. mars, dagen da Storbritannias kong Charles III skal reise til Bordeaux fra Paris med tog.

– Dette er et svar på presidentens usannheter og hans uforståelige stahet, sa Marylise Leon, visegeneralsekretær i fagforeningen CFDT.

– Ansvaret for denne eksplosive situasjonen ligger ikke hos fagforeningene, men hos regjeringen, fortsatte hun.

Fremmer mistillits­forslag mot regjeringen i Frankrike

Politiet hadde også avfyrt tåregass mot noen demonstranter i flere andre byer, inkludert Nantes og Bordeaux i vest, og brukt vannkanoner mot andre i Rennes i nordvest.

I den vestlige byen Lorient sa avisen Ouest-France at prosjektiler forårsaket en kortvarig brann i gården til en politistasjon.

– Det er mye sinne, en eksplosiv situasjon, sa Philippe Martinez, lederen for CGT-fagforeningen, ved starten av en demonstrasjon i Paris.

Fagforeningsledere oppfordret til ro, men var sinte på det de kalte Macrons «provoserende» kommentarer.

Onsdag brøt Macron flere ukers taushet om den nye politikken og sa at han ville stå fast ved den, og at loven ville tre i kraft innen utgangen av året.

Han sammenlignet protestene med stormingen av Kongressen i USA 6. januar 2021.

Meningsmålinger har lenge vist at et flertall av velgerne er imot den nye loven. Motstanderne ble enda mer sinte i forrige uke, da regjeringen kjørte pensjonsendringene gjennom parlamentet uten avstemning.

Mange slagord og bannere rettet seg mot presidenten, som unngikk journalister da han ankom Brussel for et toppmøte mellom EUs stats- og regjeringssjefer.

Det franske innenriksdepartementet sa at 1,089 millioner protesterte over hele landet, inkludert 119.000 i hovedstaden, noe som var rekord siden protestene startet i januar. Fagforeningen CGT sa at 3,5 millioner mennesker marsjerte i landet, noe som tilsvarer den tidligere rekorden fra 7. mars.

– Jeg kom hit fordi jeg er imot denne reformen, og jeg er virkelig imot det faktum at demokrati ikke lenger betyr noe, sa Sophie Mendy, en administrativ helsearbeider, til Reuters under demonstrasjonen i Paris.

– Vi blir ikke representert, og vi er lei av det, la hun til.

Gaten har legitimitet
Strømproduksjonen ble kuttet da fagforeningene la press på regjeringen for å trekke loven tilbake. Flytjenester vil fortsette å bli redusert i helgen, ifølge den sivile luftfartsmyndigheten.

Frankrike: Macron tar en Trudeau, styrer ved dekret

Protester rettet seg også mot oljedepoter, og demonstranter blokkerte en terminal for flytende naturgass i den nordlige byen Dunkerque. Streiker ved oljedepoter og raffinerier har ført til stor bensinmangel i det sørøstlige og vestlige Frankrike.

Protester mot den nye loven, som også fremskynder en planlagt økning i antall arbeidsår som kreves for å få full pensjon, har trukket store folkemengder til demonstrasjoner organisert av fagforeninger siden januar.

De fleste har vært fredelige, men sinnet har økt etter at regjeringen omgikk en avstemning i underhuset i parlamentet.

De siste sju nettene har det vært demonstrasjoner i Paris og andre byer med søppelkasser satt i brann og sammenstøt med politiet. Det har vært den mest alvorlige utfordringen for Macrons autoritet siden «De gule vestene»s opprør av misfornøyde lavinntektsfolk for fire år siden.

– Gaten har en legitimitet i Frankrike. Hvis Macron ikke kan huske denne historiske virkeligheten, vet jeg ikke hva han gjør her, sa den 42 år gamle underholdningsarbeideren Willy Mancel på demonstrasjonen i Nantes.

Med høy inflasjon har arbeidstakerne ikke råd til å miste mange lønningsdager når de streiker, noe som gir regjeringen håp om at streikene etter hvert kan avta.

Kjøp Paul Grøtvedts bok her!

 

Kjøp e-boken av Kent Andersen her!

 

Kjøp «Mesteren og Margarita» her!

 

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet»!  Du kan også kjøpe den som e-bok.

 

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir» her!  Du kan også kjøpe den som e-bok e-bok.

 

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok eller som e-bok!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.