Nytt

Etter en bølgedal har transportarbeidere og andre fagorganiserte satt fart i demonstrasjonene mot regjeringen igjen. Streiken har pågått en måned og fortsatt er oppslutningen i befolkningen høy. Her fra Paris lørdag 4. januar. Foto: Christophe Ena/AP/Scanpix

Macron har en allianse mot seg av transportarbeidere og folk som er mot «reformer» av pensjonssystemet som hever pensjonsalderen. Det er en slags ny utgave av de gule vestene og de har støtte av 60 prosent av befolkningen.

Macron sa nylig at han holdt fast ved pensjonsreformen. Problemet hans er at han så sterkt mislikt at ingenting av det han vil, får oppslutning.

Tusenvis av demonstranter samlet seg igjen i Paris lørdag for å protestere mot den franske regjeringens upopulære pensjonsreform.

Demonstrantene markerte også støtte til transportstreiken som har pågått i over en måned og som dermed har blitt den lengste transportstreiken i nyere fransk historie.

Lørdagens protestmarsj startet ved togstasjonen Gare de Lyon øst i byen og beveget seg mot Gare de l’Est lenger nord.

Flere av demonstrantene hadde på seg gule vester, som har blitt et symbol for protestene som er rettet mot president Emmanuel Macron og hans regjering etter først å ha begynt som en protestaksjon i november 2018 mot økte bensinpriser.

Den franske regjeringen, med Macron i spissen, vil endre og rasjonalisere pensjonssystemet. Det innebærer blant annet en heving av pensjonsalderen for mange yrkesgrupper fra dagens 62 år.

Macron ønsker også å erstatte dagens system, som har 42 ulike pensjonssystemer med et felles, poengbasert system.

En meningsmåling fra meningsmålingsinstituttet Odoxa viser at 61 prosent av de spurte støtter streiken. Det er en nedgang på 5 prosentpoeng sammenlignet med en måling 19. desember. (NTB)

Kjøp T-skjorten «gul vest» her

Kjøp T-skjorten «gul vest» her