I morgen vil millioner av franskmenn streike og delta i gateprotester. Målet er å stanse et upopulært vedtak som vil heve pensjonsalderen til 65 år. Flere fagforeninger har slått seg sammen om demonstrasjonene.

Dette vil ramme transport, skoler, sykehus, flytrafikk og oljeraffinerier. The Times beskriver torsdag som «Black Thursday».

Macron foreslår blant annet å heve pensjonsalderen gradvis fra i år.

– Det er bare én måte å gjøre det på, om vi skal snakke i klartekst. Siden vi lever lenger, er løsningen å jobbe lenger. Minimumsalderen for å få full pensjon vil gradvis økes fra 62 til 65 år innen 2031, sa han i et TV-intervju i slutten av oktober.

– Dersom Emmanuel Macron vil gjøre dette til alle reformers mor, så vil det for oss bli alle kampers mor, sier Frédéric Souillot i det mektige fagforbundet FO i oktober. (NTB)

70 prosent av franskmenn er motstander av Macrons andre forsøk på å heve pensjonsalderen, og motstanden kommer fra både venstre- og høyreorienterte. Sentrumsblokken mistet kontrollen i parlamentet etter valget i juni. Men fransk økonomi lider under den lave og kostbare pensjonsalderen.

Dette forstår mange franskmenn, men de er allikevel uenige i Macrons løsningsforslag.

A majority in France accepts that pension reform is necessary, but Macron’s version is judged to be unfair.

Transportminister Clément Beaune anbefaler de som ikke streiker å jobbe hjemmefra i morgen.

– It’s going to be a Thursday of misery with heavy disruption.

Det var også massive demonstrasjoner i september, noe som førte til at Macron utsatte vedtaket om å heve pensjonsalderen. Macron truer med å oppløse parlamentet hvis han ikke får tilstrekkelig støtte i denne saken.

Macron håper at Les Républicains skal bøye seg og gi ham støtte i denne saken. Men partileder Eric Ciotti krever endringer før han kunne støtte reformen, og et mindretall av partiets parlamentsmedlemmer sier de vil motsette seg reformen.

Macron skjellles ut av andre partier i opposisjon.

The leaders of the main opposition parties, the radical enemies Marine Le Pen, the populist nationalist, and Jean-Luc Mélenchon, leader of the left-wing France Unbowed party, are vilifying Macron with the harshest language.

Le Pen sier reformen er «brutal og urettferdig», og sier Macron har «en sadistisk side».

Flere uttrykker frykt for at pensjonsreformen kan utføre et lignende opprør som De gule vestene (gilets jaunes) som rystet landet i 2018/19.

The pension reform is rekindling anger in the mainly rural population that incubated the gilets jaunes.

Pensjonsreformen kan bli avgjørende for Macrons politiske fremtid, og eventuelle langvarige streiker og demonstrasjoner vil ramme fransk økonomi som allerede er svekket på grunn av koronatiltak og energikrisen.

Les også:

Hvorfor sammen­støtet mellom folk og elite er uunngåelig

Kjøp billetter til møtet her

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok her og som ebok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.