Frankrike stoppet nesten helt opp tirsdag, da over en million mennesker demonstrerte i gatene i en av de største streikene så langt.

Dette var den femte protestdagen siden midten av januar. Årsaken til demonstrasjonene er at regjeringen har foreslått å heve pensjonsalderen fra 62 til 64 år.

– Streiken har begynt overalt. Leveranser er blokkert fra alle raffinerier denne morgenen, sier Eric Sellini, koordinator for det franske fagforbundet CGT.

Den franske oljegiganten TotalEnergies opplyser at leveranser av drivstoff er innstilt ved selskapets anlegg i Frankrike. Streiken omfatter 64 prosent av arbeiderne på de aktuelle raffineriene.

Samnytt skriver at 30 prosent av flytrafikken ble kansellert.

Under tisdagen låg 30 procent av landets flygtrafik nere medan spårvagnar och bussar stoppades helt i Nice och Lille. Runt 25 procent av Frankrikes statsanställda lade ner arbetet och 60 procent av lärarpersonalen och över 40 procent av personalen vid statliga elbolaget EDF.

Midt i en energikrise ble produksjonen av energi redusert på et nivå som tilsvarer å stenge ned fem kjernekraftverk.

Frankrike lammet av streik og demonstrasjoner: Velferdsstaten i knestående

I en tale mandag sa statsminister Elisabeth Borne at reformen er nødvendig for fransk økonomi. Alternativet er å øke skattene. 80 prosent av lønnsmottagerne støtter streikene, og fagforeninger truer med å lamslå hele Frankrike.

Bare i Paris skal 700.000 demonstranter ha deltatt, ifølge CGT. AFP anslår at over en million deltok landet rundt.

Kjøp e-boken av Kent Andersen her!

Kjøp «Mesteren og Margarita» her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.