Streikende arbeidere holdt tirsdag storstilte demonstrasjoner over hele Frankrike med krav om høyere lønn som svar på galopperende prisvekst i landet.

Demonstrasjonene forsterket en pågående streik blant raffineriarbeidere, som de siste dagene har tømt bensinstasjoner for drivstoff og vekket sinne hos millioner av franske bilister.

– Det er synd at det måtte ende med streik, demonstrasjoner og blokader, men ellers er det ingen som lytter, sa Nadine, en 45 år gammel ansatt i metallbearbeidingsindustrien, til nyhetsbyrået AFP.

Hun var blant flere enn tusen arbeidere som demonstrerte i Strasbourg, nordøst i Frankrike.

Over 100.000 deltok

De omfattende protestene forårsaket færre trafikkforstyrrelser enn fryktet, men fagforeninger har lovet ytterligere opptrapping de kommende ukene som svar på president Emmanuel Macrons politikk, spesielt en svært omstridt pensjonsreform.

Ifølge det franske innenriksdepartementet deltok over 100.000 mennesker i demonstrasjoner rundt om i landet tirsdag, hvorav 13.000 i hovedstaden Paris. Antallet var langt under de 70.000 som fagforeningen CGT hevdet deltok.

– Vi kommer til å kreve en lønnsøkning på 10 prosent. Når levekostnadene og energikostnadene øker, så trenger vi det. Det blir flere og flere fattige arbeidere, sa 59 år gamle Laurent Leger til AFP.

Flere pågrepet

Anti-kapitalistiske demonstranter deltok også i protestene i hovedstaden, hvor de sprayet graffiti og knuste vinduer i en bank og en bilforhandler før opprørspoliti ble satt inn og stanset tumultene.

Innenriksdepartementet opplyser tirsdag kveld at elleve personer er pågrepet i Paris, og at ni polititjenestemenn er skadd i sammenstøtt med demonstranter. I tillegg ble fire personer pågrepet andre steder i Frankrike.

Streiken blant ansatte ved flere oljeraffinerier og drivstofflagre som drives av oljegiganten TotalEnergies, er inne i sin tredje uke.

 

Kjøp billetter til møtet her!

Forhåndsbestill «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson i dag!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.