Alliansen av partier på den franske venstresiden holdt søndag ettermiddag en demonstrasjon i Paris i protest mot høye leve­kostnader og «klima­passivitet».

Ifølge politiet deltok 30.000 personer i demonstrasjonen, mens arrangørene hevder det var 140.000, skriver Le Monde.

Den politiske alliansen NUPES (Nouvelle Union populaire écologique et sociale eller Folkets nye økologiske og sosiale union) oppstod like etter presidentvalget i Frankrike i mai, og omfatter blant andre La France Insoumise (LFI), sosialistpartiet, kommunistpartiet og de grønne.

Det var således en demonstrasjon for hele venstresiden, der flere fagforeninger også deltok, og ifølge LFI-leder og tidligere presidentkandidat Jean-Luc Mélenchon, var protesten «starten på en ny folkefront» som etter hans oppfatning vil få makt når tiden er moden.

Protestmarsjen, der også en rekke andre sentrale skikkelser fra NUPES-partiene deltok, ankom Place de la Nation sentralt i den franske hovedstaden i 17.30-tiden. Der holdt Mélenchon en appell, hvor han blant annet inviterte store fagforeninger som på grunn av politisk varsomhet hadde uteblitt fra demonstrasjonen, om å slutte seg til en «generell mobilisering» i forbindelse med varslede streiker tirsdag.

Til folkemengden sa sosialistpartiets leder Olivier Faure at formålet med demonstrasjonen er å oppnå en bedre fordeling av velstanden.

Regjeringens politikk fører til sosialt og økologisk misbruk, uttalte LFI-parlamentariker Mathilde Panot før protesten.

Blant kampsakene i demonstrasjonen er lavere pensjonsalder, høyere lønninger, kontantstøtte til yngre mennesker, prisstopp og økte skatter på høye profitter, skriver Le Monde.

Mens inflasjonen har nådd to sifre i andre EU-land, er den mindre kraftig i Frankrike – i september var den årlige prisstigningen der til lands på 5,6 prosent.

 

Kjøp billetter til Document-møtet i Ulsteinvik her!

 

Kjøp «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson!

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.