Jean-Luc Mélenchon taler under et valgkampmøte i Aubervilliers den 25. mai 2024. Foto: Aurelien Morissard / AP / NTB.

Mens både Rassemblement National (RN) og macronistene forlengst har utpekt henholdsvis Jordan Bardella og Gabriel Attal som sine respektive stats­minister­kandidater til første runde av parlaments­valget i Frankrike den 30. juni, har venstresidens «folkefront» Nouveau Front Populaire (NFP) ikke fått til det med så kort tid som seks dager igjen til valget.

Ikke bare dét, den franske venstresiden – sosialistpartiet, kommunistpartiet, de grønne og ytre venstrepartiet La France Insoumise (LFI) – krangler så fillene fyker om saken. Sist ute er LFI-frontfigur Jean-Luc Mélenchon og Frankrikes tidligere sosialist-president Francois Hollande, som dertil polemiserer for åpen scene.

Under et valgkampmøte lørdag sa Mélenchon – som representerer LFI og var presidentkandidat i 2022 – at han «har til hensikt å regjere dette landet», til tross for at mange som tilhører den mer moderate delen av venstresiden, er tilbakeholdne med å støtte ham fordi de frykter at han kan skremme bort mange velgere.

Mélenchon mener det behøves orden, melder Le Monde:

Han kom tilbake til behovet for enhet på venstresiden, noe som betyr at det «ikke må være rot, ikke noen basar, ikke en permanent generalforsamling, en bla-bla av venstrefolk som bruker tiden sin på å rope til hverandre».

Lederen for det mange i Frankrike kaller «islamvenstre», lar seg ikke affisere av skeptikerne:

Når LFI-parlamentarikeren François Ruffin sier at Mélenchon gjør «rett i å tre til side», og sosialistpartiets (PS) listetopp ved valget til EE-parlamentet, Raphaël Glucksmann, sier at «rebellen» ikke kommer til å bli statsminister, kan han da fortsatt bli statsminister? – Selvsagt, svarte Mélenchon: «Jeg eliminerer ikke meg selv, og jeg påtvinger meg heller ikke. Jeg tror at dette er en formulering som er ganske respektfull overfor fellesskapet.»

Frankrikes tidligere president Francois Hollande og den franske Nasjonalforsamlingens president Yael Braun-Pivet under en minnestund utenfor Charlie Hebdos tidligere kontorer i Paris den 7. januar 2024. Foto: Dimitar Dilkoff / Pool via AP / NTB.

Søndag gikk Hollande ut og oppfordret «opprørslederen» Mélenchon til å «holde kjeft»:

«Hvis jeg har en beskjed å gi, så er det at Jean-Luc Mélenchon […], hvis han vil gjøre den nye folkefronten en tjeneste, må han tre til side og holde kjeft», sa Hollande. […] «Det betyr ikke at jeg fornekter den stemningen han representerer», fortsatte han. Men når det er flere som avviser Jean-Luc Mélenchon enn [Marine] Le Pen eller [Jordan] Bardella, kommer det en tid da man må være klar over hva som er den hovedinteressen.»

Mélenchon parerte Hollande tvert med å si at «populariteten ikke er på den siden han tror den er», skriver Le Monde.

LFI-toppen fikk tredje flest stemmer etter Emmanuel Macron og Marine Le Pen under i første runde av presidentvalget i 2022.

 

Document er blitt 20 år – kjøp vårt nye tidsskrift!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.