Frankrike er rammet av omfattende streiker i protest mot Emmanuel Macrons svært upopulære pensjonsreform. Det er den tredje storstreiken siden årsskiftet.

Tirsdagens protestaksjoner blir gjennomført dagen etter at nasjonalforsamlingen innledet debatten om pensjonsreformen. Venstreopposisjonen har allerede foreslått over 20.000 endringer, og debatten er ventet å vare i flere uker.

Tirsdag formiddag førte arbeidsnedleggelser til store forstyrrelser i kollektivtrafikken, samt redusert tilgang på strøm, olje og gass ettersom mange arbeidere i disse bransjene streiker.

Også togtrafikken til Storbritannia og Sveits er rammet. I tillegg har mange lærere sluttet seg til streiken, deriblant i Paris, der elever sto uten undervisning.

Tirsdag ettermiddag er det ventet store protestmarsjer over hele Frankrike.

Det er Frankrikes åtte største fagorganisasjoner som står bak aksjonene, og det er planlagt nye demonstrasjoner lørdag.

– Vi har å gjøre med en president – fordi det er han som er kjernen i dette – som med sitt overdimensjonerte ego ønsker å vise at han er i stand til å gjennomføre denne reformen, sier lederen av fagorganisasjonen CGT, Philippe Martinez, til radiostasjonen RTL.

Må jobbe lenger

President Emmanuel Macron varslet allerede under valgkampen at han ville endre pensjonssystemet for å gjøre det mer bærekraftig. Han og regjeringen står fast på at pensjonsalderen skal heves gradvis fra 62 til 64 år fram til 2030.

Reformen innebærer også at de fleste vil måtte jobbe i 43 år for å få full pensjon. I tillegg skal enkelte særskilte pensjonsordninger skrotes. Målet er en årlig innsparing på 18 milliarder euro.

Regjeringen håper å sikre flertall for reformen ved hjelp av støtte fra partier lenger til høyre, deriblant Republikanerne.

Politikere buet

Da debatten i nasjonalforsamlingen startet mandag, hadde statsminister Elisabeth Borne problemer med å overbevise forsamlingen om at reformen er nødvendig, og mange parlamentarikere reagerte med buing.

I et forsøk på å sikre flertall for reformen foreslo Borne i helgen at de som har jobbet siden de var 20 og 21år gamle, skal kunne gå av med pensjon når de er 63 år.

Men lederen av fagorganisasjonen CFDT, Laurent Berger, er ikke fornøyd og kaller innrømmelsen for et plaster på såret.

Eldre kastes ut

Kritikerne har også pekt på at det i arbeidslivet er en tendens til at bedrifter kvitter seg med eldre medarbeidere før de når pensjonsalder. Borne har svart med å love at regjeringen vil forsøke å presse selskaper til å ansette flere eldre arbeidstakere.

Protestene er de største siden 2010 og samler både fagbevegelsen, opposisjonen til venstre for Macron og mange andre franskmenn som mener pensjonsreformen rammer både lavtlønte, kroppsarbeidere og kvinner urimelig hardt.

I forrige uke samlet protestene ifølge politiet 1,3 millioner mennesker, mens arrangørene sa at 2,5 millioner mennesker deltok. Det er planlagt flere protestmarsjer lørdag.

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok her og som ebok her!

Kjøp «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson som papirbok her og som ebok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.