Frankrikes president Emmanuel Macron advarte søndag mot at det han kaller «den høyreekstreme lederen Marine Le Pen» skal komme til makten.

Macron antydet også at han burde ha engasjert seg mer i å selge inn sin upopulære pensjonsreform til landet.

I en uttalelse til avisen Le Parisien sluttet 45-åringen seg til andre på tvers av det franske politiske spekteret som advarte mot at «den innvandringsfiendtlige» Le Pen kan komme til makten ved neste presidentvalg i 2027.

Hun blir sett på som den største politiske vinneren av den nåværende uroen i Frankrike utløst av Macrons beslutning om å heve pensjonsalderen, noe som har utløst tre måneder med protester og streiker, samt frykt for det franske demokratiet.

– Marine Le Pen vil komme til makten hvis vi ikke er i stand til å svare på landets utfordringer, og hvis vi innfører en vane med å lyve eller fornekte virkeligheten, sa Macron til avisen.

Macron pålegger folket å jobbe mer så de kan forsørge migrantene

Han har møtt en storm av kritikk etter å ha tvunget pensjonsloven gjennom underhuset i parlamentet uten avstemning ved hjelp av en kontroversiell grunnlovshjemmel.

Ifølge meningsmålinger er to tredjedeler av velgerne imot økningen av pensjonsalderen fra 62 til 64 år, og det så ikke ut til å være flertall i parlamentet heller før Macrons regjering utløste artikkel 49.3 i grunnloven for å tvinge den gjennom.

Macron har holdt en lav profil siden begynnelsen av året, og har latt statsminister Elisabeth Borne være reformens ansikt utad.

– Kanskje feilen var at jeg ikke var tilstrekkelig til stede for å gi reformen et innhold og bære den selv, sier Macron nå, samtidig som han la til at han fortsatt hadde «tillit» til Borne, hvis jobb anses å stå på spill.

Etter å ha undertegnet loven tidligere denne måneden, dro Macron ut på veien i forrige uke for å møte velgere i det østlige og sørlige Frankrike, der han ble buet og hysjet på.

Sinte demonstranter forfulgte ham og ministrene hans og slo med kasseroller gjennom hele uken, en eldgammel fransk protestteknikk som blir stadig mer populær.

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir»!  Du kan også kjøpe den som e-bok.

 

Kjøp Paul Grøtvedts bok!

 

Kjøp «Mesteren og Margarita»!

 

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet»!  Du kan også kjøpe den som e-bok.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.