Demonstrasjon i Paris mot pensjonsreformen, 13. april 2023. (AP Photo/Thibault Camus

Frankrikes grunnlovsdomstol godkjenner regjeringens omstridte pensjonsreform om å heve pensjonsalderen. Det kan føre til nye runder med opptøyer og bråk i landet.

Dermed er pensjonsreformen i Frankrike klar til å settes ut i livet, til stor frustrasjon for millioner av fagorganiserte og andre som dermed mister et viktig gode i arbeidslivet.

Godkjenningen gjør at reformen får president Emmanuel Macrons signatur innen 48 timer, melder fjernsynsstasjonen BFM.

Arbeidsminister Olivier Dussopt sier at reformen skal implementeres fra 1. september.

NTB-Reuters-AFP melder om saken.

Det har vært omfattende demonstrasjoner, nærmest gateslag, knyttet til denne reformen. Myndighetenes plan er at pensjonsalderen heves fra 62 til 64 år og at opptjeningsperioden for å få full pensjon økes til 43 år.

Demonstrasjonene har ikke bare rettet seg mot innholdet i reformen, men også mot det faktum at president Emmanuel Macron brukte en grunnlovsbestemmelse til å presse den gjennom uten en endelig avstemning i nasjonalforsamlingen.

Noen deler av reformen har imidlertid juridiske mangler, ifølge grunnlovsdomstolen.

Men domstolen avviser kravet fra venstresiden i fransk politikk om at det må holdes folkeavstemning over pensjonsreformen. I en meningsmåling i forrige måned sa 71 prosent at de støtter folkeavstemning. 67 prosent sa at de ville ha stemt nei til reformen i en slik avstemning.

Vil ikke gi seg

Ytre venstre-leder Jean-Luc Mélenchon lover å fortsette motstanden mot reformen.

– Kampen fortsetter og må samle styrke, skrev han på Twitter etter grunnlovsdomstolens kunngjøring.

Heller ikke ytre høyre-leder Marine Le Pen gir opp. Hun uttaler at reformens skjebne «ikke er forseglet», til tross for grunnlovsdomstolens konklusjon.

Fransk opposisjon har levert inn en ny anmodning om folkeavstemning, noe grunnlovsdomstolen skal vurdere i begynnelsen av mai.

Les også: 

Sammenstøt under nye pensjonsprotester i Frankrike

Bestill i dag: 

Kjøp gode bøker fra Document, se utvalget!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.