Franske statsråder og president Macron er samlet til regjeringsmøte i Paris den 29. februar 2020. Foto: Jean-Claude Coutausse / Reuters / Scanpix.

Frankrikes regjering har lørdag uventet kunngjort at den kommer til å tvinge igjennom president Emmanuel Macrons omstridte pensjonsreform med et dekret, slik at det ikke behøves avstemninger, og opposisjonens tallrike innsigelser til reformen avvises med et pennestrøk.

Planene for det som ligger an til å bli den største pensjonsreformen i Frankrike siden andre verdenskrig, som blant annet tar sikte på de facto å heve pensjonsalderen fra 62 til 64 år, har avstedkommet flere uker med demonstrasjoner, melder Reuters.

Men nå er det altså ingen bønn lenger:

“I have decided to engage the government’s responsibility on the bill creating a universal retirement system, not to put an end to debate but to end this period of non-debate,” Prime Minister Edouard Philippe told the lower house of parliament.

Beslutningen om å tvinge igjennom pensjonsreformen ble fattet under et regjeringsmøte alle trodde kun ville handle om koronaviruset, går det frem av en artikkel i Le Figaro.

Det politiske instrumentet regjeringen tar i bruk i den hensikt, er den franske grunnlovens artikkel 49–3, som gir regjeringen fullmakt til å utstede dekreter som bare kan ugyldiggjøres ved mistillitsforslag. Men denne siste muligheten er etter alt å dømme utelukket i et parlament hvor presidentens parti har rent flertall.

Regjeringens kunngjøring kommer en hel uke før man forventer neste demonstrasjon fra de gule vestene. Spørsmålet er om denne kan finne sted som normalt. På grunn av koronaviruset er det inntil videre nedlagt forbud mot arrangementer med flere enn 5000 deltagere i Frankrike.

Det er lett å tenke seg at regjeringen har valgt å gripe sjansen som omstendighetene har gitt.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.