Opposisjonsmedlemmer i den franske nasjonalforsamlingen har fremmet et mistillitsforslag mot regjeringen etter at en omstridt pensjonsreform ble vedtatt.

Dette skjer etter at president Emmanuel Macron bestemte å gjennomføre den omstridte pensjonsreformen ved dekret, vedd å aktivere artikkel 49.3 i grunnloven.. Medlemmer av parlamentet forsøkte å blokkere statsminister Élisabeth Bornes proklamasjon av dekretet ved å synge Marseillaisen.

Frankrike: Macron tar en Trudeau, styrer ved dekret

Nå varsler opposisjonen mistillitsforslag, skriver NTB.

Et mistillitsforslag ble varslet allerede torsdag fra det ytterliggående høyrepartiet Nasjonal samling. Men mistillitsforslaget fredag er fremmet av den uavhengige Liot-gruppen, og tilsluttet av den brede, venstreorienterte Nupes-koalisjonen i nasjonalforsamlingen.

– Jeg ber om at alle medlemmer tar ansvar for å bevare demokratiet, sier Liot-leder Bertrand Pancher til BMF TV.

For at regjeringen skal bli felt, trenger mistillitsforslaget over 50 prosent av stemmene. Dette har ikke skjedd i fransk politikk siden 1962. Men Macron vil bli sittende som president, det er statsminister Borne og hennes regjering som eventuelt vil miste sine posisjoner.

Det har vært en rekke massive demonstrasjoner mot pensjonsreformen, som ønsker å heve pensjonsalderen fra 62 til 64 år. Torsdag ble over 200 demonstranter pågrepet.

Ifølge lokale medier brukte opprørspolitiet vannkanoner og tåregass for å bryte opp og tømme plassen, skriver Fri Fagbevegelse.

Demonstrantene tente på paller og kastet gjenstander på politiet. Rundt 6.000 demonstranter var møtt opp.

Kjøp Paul Grøtvedts bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.