Nytt

Den franske filosofen Alain Finkielkraut ble overfust med antisemittiske tilrop fra deltakere i gule vester-demoen lørdag. – Det var det rent hat, sa Finkielkraut som var takknemlig for å bli reddet av politiet.

The insults included words like «Zionist!» and «Go back to Tel Aviv!» and «We are France!» Finkielkraut once showed sympathy for the movement but criticized it in a recent interview with Le Figaro daily. Some yellow vest protesters have expressed racist or anti-Semitic views online and on the sidelines of protests.

«I felt an absolute hate,» Finkielkraut told the Sunday paper Le Journal du Dimanche. He expressed relief that police intervened.

Det var regjeringstalsmann Benjamin Griveaux som brukte uttrykket «sale juif» (møkkete jøde) fremfor «sale sioniste» (møkkete sionist) i sin twittermelding, hvor han refererte til episoden. Men det var ikke «sale juif» som vi hører ble ropt. Derimot hører vi rop om Allah, Palestina og sionister fra noen personer.

Episoder som dette er ingen god reklame for de gule vester. Emmanuel Macron tvitret:

President Emmanuel Macron tweeted that «the anti-Semitic injuries he received are the absolute negation of what we are and of what makes us a great nation.»

The president’s was among a chorus of tweets, with Interior Minister Christophe Castaner denouncing «the surge of pure hate,» while government spokesman Benjamin Griveau tweeted that «the ugly beast lurks in the anonymity of the crowd.»

Macron og innenriksministeren er fullt klar over at jøder føler seg stadig mer utsatt i Frankrike og angrepene kommer hovedsakelig fra muslimsk hold. Men også på høyre og venstresiden finnes antisemittisme.

AP kaller det «excesses that surge within an increasingly divided movement with radical fringes.»

Finkielkraut har vært positiv til de gule vestene. I et intervju med Le Figaro nylig uttrykte han seg kritisk. Hvorvidt dette har nådd demonstrantene er uvisst.

Det verbale overfallet på Finkielkraut gikk verden rundt. Finkielkraut har stilt seg kritisk til fransk multikulturalisme, dekonstruksjon av fransk kultur og toleranse for islam. Det har gitt ham merkelappen høyreorientert av venstreorienterte medier som Le Monde. Israelske medier føyer seg for denne karakteristikken når de kaller ham «kontroversiell».

Innslag av antisemittisme kan gjøre stor skade på de gule vestenes renommé, selv om de kommer fra små grupper.

Demonstrasjonene kverner videre. Det var syv i Paris lørdag.

Emilie Bidois, from the Normandy town of Gisors, who was taking part in the Paris protest, admitted she was growing tired — but remaining determined.

«We’re fed up but we won’t give up. We won’t give up on anything because they want to muzzle us and we want to be heard,» she said. «I will carry on until the movement runs out of steam, if it runs out of steam, but I don’t think it will.»

Leo Peyrade, a 70-year-old Parisian, referred to the violence that has hit numerous protests, often triggered by small extremist groups, and said he has learned to be careful. Last week, a young protester lost four fingers from a grenade. Others have lost eyes.

«Every time I come, some are wounded, arms, legs. I’m careful,» he said. «I can’t run like a young person, not as fast in any event.»

Document forlag har publisert Finkielkraut, som er en av Frankrikes mest formidable intellektuelle.

Kjøp «Den ulykkelige identiteten» av Alain Finkielkraut fra Document Forlag her.