Nytt

En fransk meningsmåling fra IFOP-Fiducial som ble offentliggjort tirsdag, viser at kun 31 prosent av de spurte synes at president Emmanuel Macron gjør en god jobb. Det er ti prosentpoeng lavere enn ved forrige måling.

Resultatet er dårligere enn det hans forgjenger François Hollande oppnådde på det samme stadiet under sitt mandat, og støtten har avtatt over hele det politiske spektrum, melder Reuters:

Hollande went on to become so unpopular he was the first president in France’s Fifth Republic not to run for re-election.

“It’s something of a ‘year zero’ for Emmanuel Macron. The slate is being wiped clean, even his popularity is starting at zero again. Everything has to be rebuilt,” said Philippe Moreau Chevrolet of the Sciences Po political school in Paris.

Målingen som viser den rekordlave populariteten, kommer samtidig med at den franske presidenten skifter ut to av sine statsråder:

Macron was forced into the move after Nicolas Hulot, a popular eco-campaigner, resigned live on radio last week over what he felt were hollow commitments on environmental policy.

The nomination of Francois de Rugy to replace him reflected Macron’s desire to give the sensitive portfolio, which includes energy, to a thick-skinned career politician with experience balancing ideals with political realities, energy analysts said.

The 40-year-old president also named Roxana Maracineanu as sports minister to replace former Olympic fencing champion Laura Flessel, who said she was quitting for personal reasons. Maracineanu is an Olympic swimming silver medalist.

Macron satte seg fore å fornye Frankrike og sette mer fart i økonomien. Resultatene uteblir, og dermed blir folk mindre overbærende med den arrogante stilen hans:

Economic growth is slower than forecast, undermining his deficit-busting credentials. Unemployment is no longer coming down. Usually decisive, Macron is wavering on an impending tax collection reform. Meanwhile, voters are growing impatient with his monarchical style and sharp tongue.

 

Støtt Document ?

Vi setter stor pris på om du kan gi et månedlig beløp. Dette gir oss en forutsigbar inntekt og gjør oss i stand til å publisere mer og bedre.

 

Kjøp «Den ulykkelige identiteten» av Alain Finkielkraut fra Document Forlag her.